Emma napja van. | 2024.04.19

Huszonöt évvel ezelőtt Szlovénia felismerte a pillanatot és kivívta függetlenségét

2016-06-25 09:12:00

 

Huszonöt évvel ezelőtt Szlovénia képes volt felismerni a pillanatot, bátor és határozott döntést hozni és lépéseket tenni a jövőbe - mondta Milan Brglez szlovén házelnök pénteken Ljubljanában, a Szlovén Köztársaság függetlenségének negyedszázados évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

 

    Kiemelte, hogy az emberek csatlakoztak a függetlenség eszméjéhez, és ez az egység a politikát is összekovácsolta. Ez volt az a pillanat, amikor a szlovénok hatékonyan és együtt léptek fel, erre sem korábban, sem később többé nem volt példa - hangsúlyozta. 
    Az ország függetlenségének története, a siker története, a politikai sikeré, de mindenekelőtt a nemzet sikeréé - mondta, majd egyúttal hozzátette: azé a nemzeté, aki kis létszáma ellenére saját országot akart.
    "A nemzeti ünnep arra emlékeztet, mit érhetünk el közös akarattal és erőfeszítéssel, ha követjük a célokat, amelyekben hiszünk" - szögezte le Brglez.
    Horvátország és Szlovénia 25 évvel ezelőtt, 1991. június 25-én kikiáltotta függetlenségét, ami véres háborúhoz vezetett az akkori Jugoszlávián belül a szerb hegemóniát megőrizni kívánó Belgrád és több tagköztársaság között, és elindította a szövetségi állam szétesését.
    Zágráb és Ljubljana előbb megpróbálta tárgyalások útján átalakítani Jugoszlávia belső berendezkedését. Slobodan Milosevic szerb elnök viszont központosított jugoszláv államot akart, amelyben a szerbeké a politikai és gazdasági vezető szerep. 1991 ősze előtt az Európai Közösség és az Egyesült Államok sem kívánta szentesíteni a délszláv állam széthullását.
    Szlovéniában kevés szerb élt, ami valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy Belgrád viszonylag gyorsan belenyugodott Szlovénia függetlenségébe. Szlovénia függetlenségi harca, a "tíznapos háború" viharos gyorsasággal fejeződött be, és 62 halálos áldozattal járt.
    Horvátország lakosságának viszont 15 százaléka volt szerb nemzetiségű. A horvát-szerb háború hosszúra nyúlt (1991-1995), 20 ezer halottat követelt, de Zágráb végül fegyveres úton visszaszerezte szerb kézre került területeit.
    Néhány hónappal a függetlenségi nyilatkozatok után elsőként Németország ismerte el a horvát és a szlovén függetlenséget, amikor már Horvátországban javában dúlt a háború. Németország példáját rövidesen Magyarország és több európai ország is követte, s ezzel megpecsételődött Jugoszlávia sorsa.
    Borut Pahor szlovén államfő meghívására az államiság napja alkalmából tartott nagyszabású rendezvényen részt vettek a szomszédos országok, Horvátország, Olaszország, Ausztria, valamint Németország elnökei is. Áder János államfő betegség miatt nem tud elmenni az évfordulója, de szívélyes üdvözletét és gratulációit küldte Szlovénia népének.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó