Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tarr Béla életműdíjat vehet át Szlovákiában

2016-06-23 16:28:00

 

Tarr Béla rendező a filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért a trencsénteplici nemzetközi filmfesztivál Arany Kamera életműdíját veszi át csütörtökön Szlovákiában.

 

    Tarr Béla vasárnap A rendező, mint filozófus címmel tart mesterkurzust a portugáliai Espinho nemzetközi ifjúsági filmfesztivál Training Ground elnevezésű fórumán - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap csütörtökön az MTI-vel.
    A pályakezdő fiataloknak szóló rendezvény előadói között van Tarr Béla mellett Gemma Jackson, a Trónok harca-sorozat látványtervezője; Mark Sanger, a Gravitáció Oscar-díjas vágója; Gareth Wiley, Woody Allen több filmjének producere, valamint Joe Walker, a 12 év rabszolgaság és a Sicario - A bérgyilkos vágója. 
    Hétfőtől a portugál filmarchívum, a Cinemateca Portuguesa szentel vetítéssorozatot Tarr Béla munkásságának  Lisszabonban. Az egy héten át tartó retrospektív címe Találkozás Tarr Bélával (Encontro com Bela Tarr). 
    Tarr Béla alkotásai közül látható lesz az 1982-ben forgatott Panelkapcsolat és a Macbeth (1982), a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből, a cannes-i filmfesztiválon is bemutatott A londoni férfi (2007) című nagyszabású európai koprodukció, valamint Tarr Béla filmválogatása, köztük Jancsó Miklós Szegénylegények (1965), Ivan Passer Intim megvilágításban (1965), Rainer W. Fassbinder A vendégmunkás (1969) és Alfred Hitchcock Téboly (1972) című világhírű alkotásai.