Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hőség - A főváros cégei igyekeznek enyhíteni a budapestiek hőségérzetén

2016-06-23 15:10:00

 

Tarlós István főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

 

    Az FKF Nonprofit Zrt.-nél csütörtök reggel 6 órától hétfő reggel 6 óráig fokozott a készenlét, a társaság locsolóautói folyamatosan, kétszer 12 órában locsolják a budapesti közúthálózatot - áll a közleményben.
    A nappali műszakban a társaság mosó munkagépei elsősorban a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így nem akadályozzák a forgalmat. 
    Mivel az útburkolat akár 50-60 Celsius-fokra is felhevülhet, az aszfaltra permetezett víz enyhíti a forróságot: egy időre 6-8 fokkal hűti le a burkolatot, emellett leköti a port és a polleneket, így csökkenti a hőérzetet, javítja a közérzetet.
    A BKV megrendelése alapján szükség esetén a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a "kivetődés" megakadályozására.
    Közölték: a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett strandok és fürdők "teljes felkészültséggel" várják a hűsölni vágyókat, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban rendkívüli meleg várható, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtöktől vasárnap éjfélig.
    Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója közleményében azt írta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van. 
    Azt tanácsolta, hogy aki teheti, az a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat kora reggelre vagy késő délutánra időzítse. Hozzátette, fontos a megfelelő folyadékpótlás, lehetőleg ásványvíz vagy tea fogyasztása. Azt javasolta, hogy viseljünk könnyű, szellős ruházatot, és a fejet ne érje tartós, közvetlen napsütés. 
    A szóvivő kitért arra: ájulásos rosszullét esetén a legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.