Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: Magyarország kedvező befektetési terep az amerikai vállalatoknak is

2016-06-23 10:17:24

 

Magyarország kedvező befektetési terep az amerikai vállalatoknak is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

 

    Az NGM tájékoztatása szerint Varga Mihály miniszter a Magyar-Amerikai Üzleti Tanács delegációjával folytatott megbeszélésen kijelentette: a magyar kormány befektetőbarát gazdaságpolitikája kedvező lehetőségeket kínál az egyesült államokbeli vállalatok számára is. 
    A találkozóra az üzleti tanács által június 22-24. között szervezett első magyarországi üzleti misszió keretében került sor, Varga Mihály hivatalában fogadta az Eric Stewart elnök által vezetett Magyar-Amerikai Üzleti Tanács (USHBC) küldöttségét. 
    Az NGM közölte: a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai az elmúlt évek során egyre szorosabbá váltak.
    A tárca közleményében kiemelte, Varga Mihály a megbeszélésen arról adott tájékoztatást, hogy az Amerikai Egyesült Államok a nyolcadik legjelentősebb magyarországi befektető, az összbefektetés 9 milliárd dollár körül van, az USA-ba irányuló magyar export 10 százalékos növekedést mutatott 2015-ben, az amerikai vállalatok több mint 90 ezer embernek adnak munkát Magyarországon, tavaly 10 új amerikai beruházás érkezett az országba. 
    A találkozón a miniszter elmondta: a magyar kormány befektetőbarát intézkedéseinek köszönhetően jelentősen megemelkedett a külföldi tőke jelenléte Magyarországon, a következő negyedévekben a magánszektor pozitívan járulhat hozzá a további munkahelyeket teremtő fejlesztésekhez. Megemlítette, hogy 2013-ban a magyar gazdaság kiegyensúlyozott növekedési pályára lépett, ami 2014-ben és 2015-ben is folytatódott. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a gazdasági növekedés szerkezete stabillá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált. 2015-ben 2,9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, jelentős versenyelőnyt jelenthet hazánk számára a társasági adó alacsony mértéke - tájékoztatott az NGM.
    A szaktárca közlése szerint a megbeszélésen a felek az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) létrehozásáról is szót ejtettek, Varga Mihály elmondta: a tárgyalásokra Magyarország kiemelt figyelmet fordít.