Emma napja van. | 2024.04.19

Varga Mihály: komoly növekedési tartalékai vannak a közép-kelet-európai régiónak

2016-06-23 08:58:14

 

A közép-kelet-európai régió gazdasági fejlődése kiemelkedő, ugyanakkor még mindig komoly növekedési tartalékai vannak, amelyek kiaknázáshoz a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) hatékonyan járulhat hozzá - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pénzintézet budapesti tanácsülése előtt csütörtökön. 

 

    Hozzátette: a mostani tanácsülés - amelynek feladata a banki irányítás és működés új kereteinek kialakítása a legjobb nemzetközi gyakorlat alapján - fontos valamennyi tagországnak. Az IIB nemzetközi jellegének, elismertségének erősítése, és széleskörű jogosítványokkal rendelkező regionális bankká fejlesztése közös érdek, amelynek támogatása már a magyar tagság megújításának egyik központi eleme volt - hangsúlyozta. 
    Varga Mihály kiemelte továbbá, hogy a magyar gazdaságpolitika célja változatlan, továbbra is egy stabil, kiszámítható növekedési pálya elérésére törekszik. Magyarország az olyan együttműködési projektek kidolgozásában érdekelt, amelyek egyszerre szolgálják a régió és a tagországok érdekeit.
    Nyikolaj Koszov, a bank elnöke a tanácsülés előtt ismertette: a beruházási bank főbb banki mutatói pozitívak, meghaladva az általánosan elfogadott normákat, emellett az IIB a Moody's-nál, a Fitchnél és az S&P hitelminősítőknél is befektetői kategóriában van. Kiemelte: az intézményt a nemzetközi pénzügyi társadalom is elismeri, emellett az egyetlen olyan többoldalú fejlesztési bank, amelynek Kuba is tagja, valamint Mongóliában, Oroszországban, Bulgáriában és Romániában is finanszíroz projekteket.
    Az eseményen kiosztott tájékoztató szerint a pénzintézet mérlegfőösszege május végén 838 millió euró volt. Az IIB fennállása óta 8 milliárd euró finanszírozást nyújtott az ügyfeleknek, a befektetések több mint 45 százaléka a közép-kelet-európai régióba áramlik. A 2012-es megújulást követően pedig több mint 638 millió eurót fektetett be. Korábbi tájékoztatás szerint a bank nemcsak tőkéjét használja finanszírozásra, hanem a tőkepiacról is von be forrást, eddig három piacon bocsátott ki kötvényt, amelyeket intézményi befektetők vásároltak meg.
    A moszkvai székhelyű, 1970-ben alapított IIB fejlesztési projektekre és beruházásokra nyújt közép- és hosszú távú hiteleket. A bank tevékenysége az elmúlt két évben a modern nemzetközi normákhoz igazodva alakult át, és egy új kormányközi megállapodás keretében átdolgozták a bank alapítását és működését szabályozó dokumentumokat is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nyikolaj Koszov, az IIB elnöke 2014 októberében írt alá egyetértési nyilatkozatot Magyarország korábbi tagságának megújításáról, amelyet a rákövetkező hónapban tartott szófiai ülésén a bank tanácsa támogatott.