Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az orosz kormánypárt egyes körzetekben nem állítana jelöltet a kommunistákkal szemben

2016-06-22 17:18:00

 A hatalmon lévő Egységes Oroszország párt mérlegeli annak lehetőségét, hogy a szeptemberi orosz parlamenti választásokon ne állítson jelöltet három egyéni választókörzetben, ahol a kommunista párt (KPRF) is mandátumot akar szerezni - közölte szerdán a TASZSZ állami hírügynökséggel a kormánypárt egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője.

    A forrás szerint az Egységes Oroszország az Omszki körzetben, Szentpéterváron és a Krasznodári területen vette fontolóra ezt a lehetőséget az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja javára. Az illető szerint a kormánypárt más körzetekben a parlamenti ellenzék másik két pártja, a szocialista Igazságos Oroszország és a jobboldali, nacionalista Liberális Demokrata Párt javára is visszaléphet a jelöltállítástól.
    Az Egységes Oroszország az indoklás szerint azért gondolkodik ezen, hogy "megőrizze az Állami Dumában más parlamenti pártok professzionális, hatékonyan dolgozó képviselőit", biztosítsa a szövetségi törvényhozás szakmai munkáját, figyelembe véve azt a körülményt, hogy Oroszországban áttértek a pártlistásról a vegyes választási rendszerre.
    A kormánypárt a kérdésről a június 26-27-i kongresszusán dönt majd.
    Oroszországban szeptember 18-án választják meg az Állami Duma 450 új képviselőjét, a honatyák egyik felét egyéni körzetben, a másik felét pedig pártlistáról. Ugyanekkor választják meg több régió vezetőjét és képviseleti szervét is.
    Vlagyimir Putyin június 17-én írta alá a választások kiírásáról szóló rendeletet, s ezzel kezdetét vette a kampány.