Gedeon napja van. | 2024.03.28

A siófoki tömegverekedés miatt két férfit keres a rendőrség

2016-06-22 11:48:16

 

A rendőrség továbbra is keres két férfit, aki ellen elfogatóparancs van érvényben egy hétvégi siófoki tömegverekedés miatt - közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtófelelőse szerdán az MTI-vel.

 

    A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt rendelt el nyomozást a siófoki Petőfi sétányon vasárnap hajnali 3 órakor történtek miatt, a verekedésben ketten megsérültek. 
    Kezdetben három férfi ellen adtak ki körözést, ezt időközben kettőre csökkentették. Ennek okáról a rendőrségi szóvivő a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Továbbra is keresik az enyingi 33 éves Kolompár Csabát és 35 éves Rafael Andort.
    Lengyel Róbert (független), Siófok polgármestere az MTI-vel azt közölte, a Petőfi sétányon és a Nagystrandon június közepén próba jelleggel bevezetett új biztonsági rendszer a rendőrségi és egyéb visszajelzések szerint jól vizsgázott az első hétvégéjén, annak csak az egyik eleme volt a tömegverekedés megfékezése és az érintettek azonosítása. 
    Kifejtette: az elmúlt években a sétányon - különösen éjfél után - elképesztő állapotok uralkodtak randalírozással, bűncselekményekkel, ezért a korábbiaknál hathatósabb intézkedésre volt szükség. Idén a város rendezvényterületté nyilvánította a sétány frekventált részét és a Nagystrandot, képzett, minden engedéllyel rendelkező biztonsági szakemberekre bízva az ellenőrzést és a rend fenntartását. 
    Technikai fejlesztés is történt, így az érintett terület minden pontján biztonsági kamerák rögzítik a történteket, kiváló képminőségben. Az információk szerint enyingiek által kirobbantott hétvégi tömegverekedés minden apró részlete is jól kivehető a felvételeken - tette hozzá. 
    A polgármester kiemelte, hogy a biztonsági személyzet azonnal reagált és a rendőrség is perceken belül a helyszínre ért. 
    Az új rendszer eredményességét mutatja az is, hogy míg az előző év hasonló időszakában harmincnyolc regisztrált bűncselekmény történt a területen, addig az idén csak három, és az elkövetőket azonnal azonosították. Egyet közülük már el is ítéltek kifosztásért, két nő ellen eljárás folyik zsebtolvajlásért, a tömegverekedés felelősei ellen pedig elfogatóparancs van érvényben - ismertette.  
    Schőn Péter, a siófoki szórakozónegyed biztonsági vezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy a kamerák felvételeit egy irányítóközpont és a rendőrség is egész nap figyeli, a biztonsági szakemberek pedig este 6 és reggel 6 óra között teljesítenek szolgálatot civilben és egyenruhában egyaránt. 
    Hozzátette: a felügyeletet a fesztiválterületekre vonatkozó jogszabályok alapján végzik, ami lehetővé teszi közbiztonságra veszélyes tárgyak - köztük üvegek - elvételét is, továbbá az emberek ruházatának, táskájának szúrópróbaszerű vizsgálatát. A vendéglátósok biztonsági személyzetén túl több tucat biztonsági őr teljesít szolgálatot, igazodva a forgalom nagyságához. 
    Az első hétvégén már több olyan rendbontást is megelőztek, amely súlyosabb következményekkel járhatott volna, és másodpercek alatt beavatkoztak a kirobbant tömegverekedésbe is - közölte a biztonsági vezető. Jelezte: a komplex biztonsági szolgáltatások érdekében a területen információs pontok, ingyenes csomagmegőrzők és egészségügyi szolgálat is működik.
    A vasárnap hajnali siófoki esetről beszámoló lapok utaltak arra, hogy annak idején az úgynevezett enyingi banda tagjai voltak érintettek a Cozma-gyilkossághoz vezető tömegverekedés kirobbantásában és 2008 nyarán egy siófoki megfélemlítő felvonulásban is.