Andrea napja van. | 2024.04.18

LMP: a magyar termőföld nem eladó!

2016-06-22 10:49:16

 

 A magyar termőföld nem eladó, mert nem a Fidesz-KDNP, hanem a magyarság tulajdona - jelentette ki Sallai R. Benedek, az LMP képviselője népszavazási aláírásgyűjtő kitelepüléssel egybekötött sajtótájékoztatóján Szolnokon.

 

    A politikus elmondta, szerdán befejeződik a Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt három napban folytatott aláírásgyűjtés.
    Hozzátette: múlt pénteken köszönte meg a Magyar Szocialista Párt a Lehet Más a Politikának, hogy közösen összegyűjtötték a 200 ezer aláírást az állami tulajdonban levő termőföldek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz. Már megkezdték a kampányt annak érdekében, hogy minél többen menjenek el szavazni és vegyenek részt a várhatóan ősszel megvalósuló referendumon, amellyel szavai szerint 2006 óta először a magyar társadalom esélyt kap arra, hogy változtasson a sorsán.
    "A magyar föld nem eladó Csányi Sándoroknak és Mészáros Lőrinceknek sem" - fogalmazott Sallai R. Benedek, hozzátéve: meg kell tartani a még meglévő, stratégiai biztonságot jelentő, közösségi tulajdonú, állami termőföldtartalékot.
    Sallai R. Benedek kitért arra,hogy megközelítőleg 1, 7 millió hektár tulajdona van a magyar államnak, ebből csaknem 240 ezer hektárnyit értékesítenek a mostani termőföld-privatizáció három körében. Ez a termőföldkészlet még inkább szól a városi, mint a vidéki emberekről, ugyanis ez a magyar állam stratégiai tartaléka, amelynek köszönhetően megvan a lehetőség arra, hogy biztonsággal tudjon hosszú távon élelmiszert termelni és ellátni az összes magyar állampolgárt - érvelt az LMP-s politikus.
    Kérdésre azt mondta, nem elidegeníthető a magyar erdővagyon vagy a nemzeti parki védett vagyon, de a kormány már megtette az első lépéseket, hogy azok is értékesíthetőek legyenek.
    "Ha lesz 2018-ban vagy 2022-ben egy normális és tisztességes kormánya ennek az országnak, akkor a mostani termőföld-privatizációval kapcsolatos eredmények egy jó része jogilag támadható lesz" - állította.
    Az első 130 ezer hektárról azt mondta, noha a földalapról szóló törvény a kis- és közepes gazdálkodók megerősítése érdekében ad engedélyt a földek eladására, a licitálás során azoké lett a föld, akiknek a legtöbb pénzük volt. Sallai R. Benedek számításai szerint a földek mintegy 30 százaléka magyar milliárdosokhoz került, másik 30 százaléka olyan Fideszhez közel álló politikusokhoz és családtagjaikhoz, akik korábban semmiféle mezőgazdasági tevékenységet nem folytattak. Mintegy 10 százalék került európai uniós állampolgárokhoz és 10-20 százalék lehet a kis- és közepes gazdálkodókhoz jutott földek aránya. Az összes többi arány jogszerű felülvizsgálatát meg kell tenni - zárta szavait.