Emma napja van. | 2024.04.19

Fazekas Sándor: folyamatosan ellenőrzik a GMO-mentességet Magyarországon

2016-06-21 11:49:23

 

 Folyamatosak a GMO-mentesség ellenőrzések Magyarországon, az elmúlt években 6500 hektáron semmisítettek meg GMO-val szennyezett vetőmagot és növényi kultúrát - számolt be a földművelésügyi miniszter kedden az M1 aktuális csatornán.

 

    Fazekas Sándor szerint nem jó irány a vegyi anyagokból való élelmiszertermelés, az állatok klónozása, mert így elszakad a természettől a folyamat, nem kellenek hozzá gazdák és bizonytalan minőségű élelmiszer kerül a fogyasztókhoz.
    Mint mondta, Magyarországon kiválóak a hagyományos élelmiszertermelés adottságai, a termékeknek belföldön és külföldön is komoly piacuk van.
    A miniszter szerint ez azért is fontos, mert most készítik elő az unió új közös agrárpolitikáját 2020 utánra, és a gazdák pénzére "szemet vetettek" olyan nemzetközi konszernek, amelyek GMO-ban, mesterséges élelmiszerek előállításában érdekeltek.
    Kitért arra, hogy az idén 120 éves Mezőgazdasági Múzeum, amely Európa legjelentősebb mezőgazdasági gyűjteménye a Vajdahunyad várban, különleges kiállítással várja a látogatókat. A kormány terve szerint néhány éven belük teljesen felújítják a múzeumot, hiszen 2021-ben 50 év után újra vadászati világkiállítás lesz Magyarországon, amelynek fontos helyszíne lesz - mondta Fazekas Sándor.