Márk napja van. | 2024.04.25

Rétvári: két év alatt ötven százalékkal nőtt a korai fejlesztésben részesülők száma

2016-06-21 06:01:05

 

Két év alatt 50 százalékkal nőtt a korai fejlesztésben részesülők száma - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szél Bernadett és Ikotity Isván LMP-s képviselők írásbeli kérdésére válaszul.

 

    Rétvári Bence felidézte, hogy a köznevelési törvény 2013-ban új alapokra helyezte a pedagógiai szakszolgálati feladatellátást, köztük a korai fejlesztést is. Erre azért volt szükség, mert a pedagógiai szakszolgálati feladatellátás földrajzilag egyenlőtlenül oszlott el, különböző típusú fenntartók által fenntartott és nem egységesített intézményi struktúrában végezték a tevékenységeket, a korai fejlesztés pedig az egyik leginkább felaprózódott feladatellátást mutatta - mutatott rá az államtitkár.
    Kifejtette: a pedagógiai szakszolgálati feladatok többségét a tankerületi tagintézményekhez rendelték, köztük a korai fejlesztést is, így az érintettek már a lakhelyükhöz közel jutnak hozzá az ellátásokhoz. Jelenleg már több mint 300 feladatellátási helyen folyik szakszolgálati tevékenység. Az átalakítás előtti időszakban 2500-2600 gyermek korai fejlesztése valósult meg évente, az átalakítás utáni második (2015. októberi) statisztikai adatközlés eredményei szerint már több mint 4000 gyermek korai fejlesztésére került sor, azaz két év alatt már 50 százalékkal nőtt az ebben részesülők száma.
    Középtávú terveik közt szerepel az eddigi eredmények fenntartása és továbbfejlesztése, az ellátás lefedettségének további növelése, a szakmai fejlesztés és a különböző ágazatok tevékenységének harmonizációja. Az Országos Fogyatékosságügyi Program szintén kiemelt helyen említi a kora gyermekkori intervenciós szolgáltatások fejlesztését.
    Kitért arra is, hogy a kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése elnevezésű projekt az év második felében indul el. Hozzátette: több szakterület koordinált fellépése eredményeképpen minden problémával küzdő kisgyermek és családja számára elérhetővé válhat a kora gyermekkori prevenció és intervenció - mutatott rá Rétvári Bence, hozzátéve: ennek megvalósításához fontosnak tartják a szerteágazó szakterület hatékonyabb, a családok szempontjából is megfelelő működési és működtetési feltételeinek a kidolgozását.
    Jelezte: Czeizel Barbara miniszteri biztos munkájával az eredményes és hatékony koragyermekkori intervenció és az ágazatközi projekt megvalósulását törekszik elősegíteni. A kinevezése óta eltelt időszakban a kora gyermekkori intervenciót érintően megfogalmazták az egyes ágazatokra vonatkozó szükséges feladatköröket, a köznevelési kerekasztal keretében a korai fejlesztés, kora gyermekkori intervenció feladatainak és szerepkörének meghatározása érdekében mind intézményi, mind pedig szakemberi szinten konzultáció kezdődött. Ennek célja a pedagógiai szakszolgálatok és az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények szerepének tisztázása a 0-6 éves, eltérő fejlődésű, sajátos nevelési igényű gyermekek és családjaik ellátása érdekében - közölte Rétvári Bence.