Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orosz-örmény-azeri megállapodás az EBESZ-megfigyelők számának növeléséről Hegyi-Karabahban

2016-06-20 18:24:17

 

A hegyi-karabahi konfliktus tárgyalásos megoldásának biztosítása, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ottani megfigyelői csoportjának növelése mellett kötelezte el magát egy hétfőn kiadott közös közleményben az orosz, az örmény és az azeri elnök.

 

    Vlagyimir Putyin, Ilham Aliyev és Szerzs Szargszján Szentpéterváron tárgyalt egymással. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tájékoztatása szerint két alkalommal is tartottak a nap folyamán a küldöttségek többi tagjaitól elkülönült hármas államfői megbeszélést, de ezeket megelőzően Vlagyimir Putyin négyszemközt is egyeztetett Szargszjánnal és Aliyevvel.
    A tanácskozás részvevői megerősítették a legutóbbi, május 16-i bécsi örmény-azeri csúcstalálkozón elért megállapodások érvényességét, melyeknek célja a helyzet stabilizálása és a békefolyamatot előmozdító légkör megteremtése a konfliktusövezetben. Az orosz diplomácia vezetője szerint ezzel a szándékkal született meg a megállapodás az EBESZ-megfigyelők számának növeléséről.
    Hangsúlyozta, hogy a csúcstalálkozó befejező részére az EBESZ-nek a konfliktus megoldásán dolgozó, úgynevezett minszki csoportjának társelnökei - Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország különmegbízottjai, valamint az EBESZ-titkárság képviselője - is meghívást kaptak.
    Lavrov elmondta, hogy Hegyi-Karabahban az elmúlt napokban egészében véve betartották a tűzszünetet, amiről a közös közlemény is említést tett.
    A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején - Örményország támogatásával vívott - véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig tartó háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.