Csongor napja van. | 2024.04.16

Csehország rendőröket küld Macedóniába a zöldhatár védelmére

2016-06-20 15:52:28

Negyven cseh rendőr utazott el hétfőn Prágából Macedóniába, ahol a helyi rendőröknek segítenek a macedón-görög zöldhatár védelmében - közölte Petr Petrík, a cseh országos rendőrparancsnok helyettese hétfőn Prágában újságírókkal.

    A cseh rendőrök a tervek szerint hat hétig fognak szolgálatot teljesíteni Macedóniában. A macedón-görög zöldhatáron háromtagú - két cseh és egy macedón összetételű - rendőrjárőrök fognak felügyelni arra, hogy megakadályozzák a migránsok illegális határátlépését.
    A határszakasz, amelyen a csehek járőrözni fognak, Gyevgyelija macedón város szomszédságában van, nem messze a görög Idomeni településtől, ahol a közelmúltig nagy menekülttábor működött. A menekülttábort a görög hatóságok májusban számolták fel.
    Macedónia prágai nagykövetsége szerint a tábor felszámolásával ugyan jelentősen csökkent a macedón határra nehezedő nyomás, de továbbra is számos próbálkozás van a határ illegális átlépésére, ezért szükség van a zöldhatár felügyeletére.
    Csehországnak a macedóniai segítség 3,5 millió koronába (40 millió forint) kerül. A csehek korábban Magyarországnak, Görögországnak és Szlovéniának is nyújtottak hasonló segítséget.