Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó Péter: az Európai Unió és Magyarország érdeke megegyezik

2016-06-20 08:35:56

 

Az Európai Unió és Magyarország érdeke megegyezik abban, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek luxemburgi tanácskozása előtt hétfőn, az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

 

    Szijjártó Péter elmondta: Nagy-Britannia kilépése az Európai Uniót gazdaságilag és politikailag is rendkívüli módon meggyengítené, hiszen a szigetország Európa második, a világ ötödik legnagyobb és legerősebb gazdasága.
    "Az Európa jövőjéről folytatott uniós vita során a britek számos olyan gondolatot képviselnek, amelyek, ha nem jelennek meg hangsúlyosan, akkor a vita Magyarország szempontjából rossz irányt fog venni" - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.
    A magyar és a brit álláspontok megegyeznek például abban, hogy a nemzeti parlamentek szerepét erősíteni kell. Az uniót érő válságok is azt a tanulságot hozták magukkal, hogy a fontos és gyors döntések meghozatalához szükséges tudás alapvetően nemzetállami szinten van jelen - hangsúlyozta.
    Ezt mutatja, hogy tagállamokat és a tagállami döntéshozatali jogosultságokat meg kell erősíteni, mivel ha újabb és erősebb döntési jogokat helyzenénk Brüsszel szintjére, az ellentétes lenne úgy az Európai Unió, mint Magyarország érdekeivel - szögezte le.
    Mivel ezt az álláspontot Nagy-Britannia képviseli leghangsúlyosabban, Magyarországnak az az érdeke, hogy a britek az unió belül maradjanak.
    Ez indokolja a brit uniós tagságot támogató magyar kormányzati hirdetés megjelenését a Daily Mail című konzervatív napilapban - fűzte hozzá Szijjártó Péter.