Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem kell majd sorban állniuk a nyolcvanévesnél idősebbeknek Izraelben

2016-06-20 06:22:28

 Nem kell majd sorban állniuk a közintézményekben a nyolcvanévesnél idősebbeknek az izraeli kormány törvény-előkészítő bizottságának vasárnapi javaslata alapján - értesült a Háárec című újság.

    A lap hétfői híradása szerint az új törvényt Gila Gamliel társadalmi egyenlőségért felelős miniszter azért terjesztette elő, hogy enyhítse az idős emberekre nehezedő fizikai megpróbáltatásokat.
    A kormányzó jobboldali Likud párthoz tartozó Gamliel szerint a nyolcvanévesnél idősebbeket jogszabály nélkül is előre kellene engedni, és a törvény segíteni fogja ennek a társadalmi normának az érvényesülését, hogy később természetes legyen.
    Ha a kneszet megszavazza, akkor a rendelkezés az állami hivatalok mellett érvényes lesz a postahivatalokban, a bankokban, a mozikban és kulturális rendezvényeken, sőt még a bevásárlóközpontokban is, viszont nem vonatkozik az egészségügyi intézményekre, amelyekben továbbra is az esetek sürgőssége dönt.
    A kneszet centrista Kulánu (Mindannyian) nevű pártjának egyik képviselőnője szerint az új törvényt ki kellene terjeszteni az várandós nőkre és a kisbabával várakozókra is.