Emma napja van. | 2024.04.19

A keddi kamatdöntésre figyel a piac a jövő héten

2016-06-19 11:30:00

 A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a legfontosabb makrogazdasági esemény a jövő héten, bár elemzők szerint a változtatás esélye kicsi, ezen kívül a statisztikai hivatal publikál kiskereskedelmi és kereseti adatokat.

    A hét befektetői szempontból legfontosabb eseménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatmeghatározó ülése lesz. Az előző május 24-i ülésen a jegybank monetáris tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A Reuters elemzők körében végzett felmérése alapján csütörtökön közölte: a megkérdezett szakértők egyhangú véleménye szerint nem változtat az MNB a rekordalacsony alapkamaton június 21-i ülésén, miután a múlt hónapban a kamatcsökkentési ciklus lezárására utalt a kamatdöntő fórum.
    Szintén kedden közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről. A június 7-én közzétett gyorstájékoztató szerint májusban 131,7 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás, és az év első öt hónapjában példátlanul alacsony, mindössze 13,2 milliárd forint volt a deficit az önkormányzatok nélkül. Az államháztartás központi alrendszerének tavaly január-májusi halmozott hiánya csaknem 500 milliárd forinttal volt magasabb az ideinél. Tavaly májusban az államháztartás központi alrendszerének májusi többlete 98,7 milliárd forint volt, az első öt havi deficit 511,1 milliárd forintot ért el.
    Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek január-áprilisi alakulásáról szóló statisztikát. Márciusban tovább gyorsult a bérkiáramlás, a bruttó átlagkeresetek 6,6, a nettók 8,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A következő hónapokban is folytatódhat a lendületes bérnövekedés az MTI által megkérdezett elemzők szerint.
    Pénteken a kiskereskedelmi forgalom áprilisi alakulásának második becslését közli a KSH. A június 3-án közzétett első becslés szerint a kiskereskedelmi forgalom áprilisban a nyers adat szerint 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a növekedés volumene 6,4 százalék volt. Az év első négy hónapjában a forgalom - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.