Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész: minden Balaton-parti település felelős a tó megóvásáért

2016-06-18 18:03:50

 Minden balatoni település felelős a Balaton megóvásáért - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Balatonföldváron.

    Soltész Miklós a Balatonföldvár fürdőtelepe létrehozásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen hangsúlyozta: akár horgászokra, sportolókra, üdülőkre gondolunk, meg kell őrizni számukra a tó szépségét, gyógyító erejét, környezetét.
    Az államtitkár az egyik legkedvesebb balatoni településnek nevezte Balatonföldvárt. Szavai szerint építészeti emlékei kiemelkedőek, megjelenése hangulatos, de nem kirívó, mindennapjai kulturáltak, kereszténységet, hitet őrzőek, hagyományt tisztelőek.
    Soltész Miklós szólt arról is, hogy Balatonföldvár 10 millió forint minisztériumi támogatást kap az 1896-ban épült Kármelhegyi Boldogasszony kápolna felújításához.
    Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője utalt rá: régészeti leletek tanúsága szerint Balatonföldvár már az időszámítás előtti 4. században létezett, a város helyén kelta földvár állt, s a település történetéről 11. századi írásos emlékekben is szólnak.
    Hozzátette: Balatonföldvárnak a mai arculatát is meghatározó fürdőtelepe gróf Széchényi Imre munkásságának köszönhetően 1896-ban jött létre, a település pedig 1992-ben kapott városi rangot.
    Balatonföldvár igen gazdag, sokszínű, tartalmas múltú város, amely reményteli jövő előtt áll - mondta a politikus.
    Holovits Huba (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy a 120. évforduló egyben tisztelgés is mindazok emléke előtt, akik az elmúlt több mint egy évszázadban itt éltek, munkájukkal gazdagították lakóhelyüket, formálták annak szellemiségét.
    Jakó Gergely (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a megyei önkormányzat "Örökségünk, Somogyország kincse" díjat adományozott a korábban "A Balaton tündérkertjének" is nevezett városnak, az épített örökségekben, tetszetős villákban gazdag Petőfi Sándor utcájáért.
    A politikus az elismeréssel járó, arannyal futtatott képet és egy emléktáblát a város polgármesterének adta át.
    A balatonföldvári önkormányzat honlapja szerint a város fürdőtelepének létrehozására Korányi Frigyes egyetemi tanár tett javaslatot a környék birtokosainak, a Széchényieknek arra hivatkozva, hogy a településen található Lucs-tetőről a Balaton és környéke szinte teljes egészében megcsodálható.
    A Balaton-partnak a településhez tartozó részén villák, éttermek épültek, ott a tájjal harmonizáló sétányokat, platánsort, fenyőligetet alakítottak ki.
    A tudós és művészvilág olyan neves személyiségei pihentek Földváron, mint Kandó Kálmán, Ránki György, Németh László, Szabó Lőrinc, vagy Bajor Gizi.