Gedeon napja van. | 2024.03.28

IMF: már jövőre recesszióba kerülhetne a brit gazdaság Brexit esetén

2016-06-18 17:26:00

 A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a brit gazdaság már jövőre recesszióba kerülhet, és hosszú távon is súlyos veszteségeket szenvedhet, ha az EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazáson a többség a kilépésre szavaz.

    A nemzetközi pénzügyi szervezet szombaton Londonban ismertetett, több forgatókönyvet tartalmazó elemzése szerint a kilépés esetén rosszabb esetben a brit hazai össztermék (GDP) 2017-ben 0,8 százalékkal csökkenne a befektetői és fogyasztói bizonytalanságok miatt.
    Az IMF hosszabb időtávlatra két forgatókönyvet dolgozott ki. Az első, "korlátozottan" negatívnak nevezett változat azzal számol, hogy a kilépés után Nagy-Britanniának sikerül olyan kereskedelmi kapcsolatrendszert kiépítenie az EU-val, mint amilyen jelenleg is létezik Norvégia és az EU között. A valutaalap modellszámításai szerint a brit GDP-érték 2019-re ebben az esetben is 1,5 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság az EU-tagjaként az IMF alapeseti előrejelzése szerint elérhetne.
    A kedvezőtlen forgatókönyv szerint a kilépést elhúzódó tárgyalássorozat követi, és végül Nagy-Britanniának nem sikerül megállapodást elérnie az EU-val, hanem csak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódik a kereskedelmi forgalom az unióval, ami egyebek mellett vámakadályokat jelentene az EU-piacra irányuló brit export előtt.
    Az IMF tanulmánya szerint ebben az esetben a brit hazai össztermék 5,5 százalékkal maradna el 2019-ben a további EU-tagságot feltételező alapeseti prognózistól.
    Más nemzetközi pénzügyi szervezetek és londoni elemzőházak is sorra adnak ki olyan előrejelzéseket, amelyek katasztrofális gazdasági veszteségek veszélyére hívják fel a figyelmet Brexit esetére, vagyis ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból.
    Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza legújabb tanulmányában közölte: modellszámításai szerint kilépés esetén a brit hazai össztermék 2020-ban 6 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság a cég alapeseti előrejelzése szerint az EU tagjaként abban az évben elérhetne.
    Az EIU számításai szerint a reálértéken számolt 6 százalékos GDP-veszteség 106 milliárd font (több mint 40 ezer milliárd forint) nominális gazdasági veszteséget jelentene.
    A fejlett ipari országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetének (OECD) új világgazdasági előrejelzése szerint ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, 2020-ban több mint 3 százalékkal, 2030-ban már több mint 5 százalékkal elmaradna a brit hazai össztermék a további EU-tagság esetén azokban az években elérhető szinttől.