Auguszta napja van. | 2024.03.29

Többen is felelősek a gyöngyösi kislány halálában

2016-06-17 19:16:00

 Több illetékes szakember felelősségét is megállapította a május 12-én meghalt másfél éves gyöngyösi kislány ügyében indított kormányhivatali vizsgálat - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal pénteken az MTI-t.

    Közlésük szerint az Önkormányzatok Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ feladatellátását vizsgáló felügyeleti eljárása nyomán a gyermekjóléti szolgálat vezetőjének vezetői megbízása megszűnt, a család- és gyermekjóléti központ vezetője és két családgondozó pedig fegyelmi büntetésben részesült.
    A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatalának illetékes osztályvezetője fegyelmi büntetést kapott, vezetői megbízatása megszűnt. A szintén fegyelmi eljárás alá vont gyámügyi szakügyintéző pedig lemondott szolgálati jogviszonyáról.
    A közlemény kitér arra is, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatalának tisztifőorvosa soron kívüli ellenőrzést folytat a kislány házi gyermekorvosával szemben, szakfelügyelő főorvost kért fel az eset orvosszakmai kivizsgálására. A szakfőorvos által megküldött véleménnyel a tisztifőorvos azonban nem értett egyet, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz fordult az egészségügyi szakmai kollégium véleményének soron kívüli beszerzése érdekében.
      A területi védőnővel szemben lefolytatott vizsgálatában a kormányhivatal nem tárt fel hiányosságot, a védőnő mulasztást, vétséget, szakmai szabályszegést, jogszabálysértést nem követett el.
    A másfél éves gyöngyösi kislány május 12-én bekövetkezett halálát alultápláltság okozta. Szüleit emberölés gyanújával vette őrizetbe a rendőrség.