Márk napja van. | 2024.04.25

Időjárás-jelentés

2016-06-17 18:46:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás szombat estig:

    A sok napsütés mellett pénteke a Dunántúlon főként fátyolfelhők, keleten gomolyfelhők jelennek meg az égen. Főleg a keleti országrészben helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Heves zivatar is lehet szélrohamokkal, jégesővel. Szombaton többnyire kevés felhő, napos idő várható. Számottevő csapadék nem valószínű, de a délkeleti határvidéken, illetve az Alpokalján és az Északi-középhegységben gyenge zápor nem kizárt. Az erős délnyugati szelet az ország északi felén és zivatarok környékén több helyen viharos széllökések is kísérik. Estétől mérséklődik, és szombaton is mérsékelt marad a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 és 28 fok között várható.


    Időjárási helyzet Európában:
   
    Skandináviától a Földközi-tenger középső medencéjéig többközéppontú sekély ciklon helyezkedik el. Ennek hatására a térségben, illetve Nyugat-Európában általában erősen felhős vagy borult az ég, és elsősorban a kontinens középső és északi országaiban többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Helyenként heves zivatarok alakulnak ki, valamint jelentős mennyiségű, 30 mm-t meghaladó csapadék is hullott 24 óra alatt, Svájc egyes részein 70-140 mm-t mértek. A ciklon előoldalán meleg levegő áramlik a Balkán-félsziget fölé, illetve az Ural előterébe, ennek köszönhetően az előbbi térségben általában 30, 34 fokig melegszik fel a levegő, utóbbi területen sokfelé emelkedik 25 fok fölé a hőmérséklet, sőt a Kaszpi-tenger északnyugati partvidékén 33, 34 fokos maximum értékek is előfordulnak. A mediterrán országokban, illetve Délkelet-Európában leszálló légmozgások hatására napos, száraz az időjárás. Szombat estig a Kárpát-medencébe a hidegfront átvonulása után szárazabb levegő érkezik, és a keleti területeken is pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, megszűnik a kánikula.