Auguszta napja van. | 2024.03.29

Folyamatosan fizetik az előlegeket a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóknak

2016-06-17 15:29:00

 Eddig 56 hulladékgazdálkodási közszolgáltató kért mintegy 5 milliárd forint előleget, folynak a kifizetések, a pénz az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél rendelkezésre áll - mondta Weingartner Balázs, a társaság elnök-vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

    A tervek szerint legkésőbb június végéig minden kérelmező hozzájut a megítélt összeghez - közölte.
    Hozzátette, voltak közszolgáltatók, amelyek jelentősen többet kértek a kifizethetőnél, de csak az április-május-júniusi igazolt üzemeltetési költségeket tudják figyelembe venni.
    Weingartner Balázs felidézte, Magyarországon 174 hulladékgazdálkodási közszolgáltató működik, a szolgáltatást különböző áron, különböző minőségben, illetve egyéb eltérések mellett végezték.
    Weingartner Balázs hangulatkeltésnek és rémhírterjesztésnek nevezte a sajtóban megjelent híreket azzal kapcsolatban, hogy több területen leállhat a szemétszállítás egyes társaságok működésképtelensége miatt.
    Az elnök-vezérigazgató a korábbi közléseket megismételve kiemelte: jogszabály garantálja, hogy sehol nem áll le a szemétszállítás, végső esetben a katasztrófavédelem kijelöli a feladatot elvégző céget.
    Weingartner Balázs elmondta: a rendszer átalakítását egyebek mellett az is indokolta, hogy évente több milliárd forintos veszteség keletkezett a hulladékgazdálkodási közszolgáltató rendszerben. Hozzátette, voltak ugyanakkor nyereségesen működő társaságok is.
    Az elnök-vezérigazgató ismertette, az új rendszerben továbbra is az önkormányzatok feladata a közszolgáltató kiválasztása, esetenként működtetése és a helyi közszolgáltatásra vonatkozó rendeletalkotás.
    Az NHKV feladata egyebek mellett az április 1-jét követő teljesítések után a közszolgáltatási díj beszedése a lakosságtól, illetve a kintlévőségek kezelése - hangsúlyozta.
    Weingartner Balázs kitért arra, hogy a közszolgáltatók részelszámolási lehetősége továbbra is fennáll majd, de mire az új kérelmeket beadják, addigra a díjfizetésekből megfelelő árbevételi fedezettel rendelkezik az NHKV.
    Az elnök-vezérigazgató elmondta: a számlázással kapcsolatban a legtöbb gondot az okozza, hogy a 174 közszolgáltató különböző módon tartja nyilván a lakossági adatokat. Ezért átmenetileg bérszámlázásban egyeztek meg a cégekkel, hogy senki ne kapjon téves számlát.
    Weingartner Balázs közölte: 4,5-5 millió fogyasztói helyről van szó; arra számítanak, hogy az egységes, országos adatbázis legkésőbb október 1-jére összeáll.