Csongor napja van. | 2024.04.16

Claudio Magris olasz író kapja az idén a Franz Kafka-díjat Prágában

2016-06-16 16:38:00

 Claudio Magris olasz író kapja az idén a Franz Kafka irodalmi díjat - jelentette be a prágai Franz Kafka Társaság csütörtökön a cseh fővárosban.

    A társaság immár másfél évtizede ítéli oda a díjat olyan íróknak, akik műveikkel hozzájárultak a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez, különös tekintettel Közép-Európára.
    Az elismerést első ízben - 2001-ben - az amerikai Philip Roth kapta. A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget. Ennek ellenére nem feltétlenül szükséges, hogy a díjazott a régióból származzon. A díj odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt.
    Claudio Magris (1939) olasz író, publicista, germanista és egyetemi tanár írói munkásságának középpontjában Közép-Európa kulturális összefonódása áll, elsősorban szülővárosa, Trieszt és a környező területek szemszögéből. Legjelentősebb műve az 1986-ban megjelent Duna, amelyben a Duna országairól ír esszészerű szövegeket. A könyv magyarul is olvasható.
    A díj, amelyet hagyományosan októberben adnak át a prágai Óvárosi városházán, egy Franz Kafka prágai német író prágai szobrát ábrázoló bronzplakett, amelyhez 10 ezer dolláros pénzjutalom is jár. Claudio Magris közölte: nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést, és a díjat személyesen kívánja átvenni Prágában.
    Magyar írók közül eddig Nádas Péter kapott Franz Kafka-díjat 2003-ban. Az idén 11 jelölt közül választott a nemzetközi zsűri.