Auguszta napja van. | 2024.03.29

A BÉT ismét az Európai Tőzsdeszövetség teljes jogú tagja lett

2016-06-16 07:49:19

 

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ismét az Európai Tőzsdeszövetség (FESE) teljes jogú tagjává vált azt követően, hogy tavaly év végén a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonába került - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.

 

    A közlemény szerint a magyar tőzsde 1999 óta aktívan részt vesz a FESE egyes szakmai bizottságainak munkájában. A BÉT 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozása után vált a szervezet teljes jogú tagjává, azonban az elmúlt években a korábbi tulajdonosa által biztosított CEESEG tőzsdeszövetségen keresztül csak technikai tagsággal rendelkezett.
    A teljes jogú tagság lehetővé teszi a BÉT számára, hogy együttműködési lehetőségeket alakítson ki más tagtőzsdékkel és hozzájárul nemzetközi tőkepiaci tapasztalatok megszerzéséhez, ami pedig biztosítja a hazai tőzsde uniós szabályoknak megfelelő működését - írták.
    A BÉT bízik abban, hogy teljes jogú tagként a jövőben aktívabban hozzájárulhat az Európai Tőzsdeszövetség munkájához, és támogatást nyújthat más országok számára szabályozási vagy üzletfejlesztési területen.
    A FESE-nek 30 országból, összesen 36 részvény, kötvény, határidős és árupiaci tőzsdetagja van, közülük 20 rendelkezik teljes jogú tagsággal. További 1-1 unión kívüli ország tőzsdéje társult és megfigyelő tagként van jelen a szervezetben. Tavaly év végén az európai szövetség tőzsdéin összesen 9201 vállalat papírjait jegyezték - áll a közleményben.