Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pontosította a hivatali visszaélés meghatározását a román alkotmánybíróság

2016-06-15 18:56:00

Jogértelmező határozattal pontosította a hivatali visszaélés meghatározását a román alkotmánybíróság szerdán, részben helyt adva azoknak az óvásoknak, amelyeket több bűnvádi eljárás terheltje terjesztett be a büntetőtörvénykönyv (btk) erre vonatkozó, szerintük pontatlan cikkelye ellen.

    A hivatali visszaélés meghatározása ellen többek között a több ügyben is vádlottként szereplő Alina Bica, a szervezett bűnözés és korrupció elleni vádhatóság (DIICOT) volt főügyésze emelt alkotmányos kifogást, aki annak idején maga is szerepet vállalt a hatályos btk. kidolgozásában.
    A román jog kettőtől hét évig terjedő börtönnel bünteti azt a hivatalos személyt, aki hivatali kötelességét helytelenül vagy egyáltalán nem teljesítve jogtalan hátrányt okoz valamely jogi vagy magánszemélynek.
        A taláros testület szerint ez a cikkely csak akkor alkotmányos, ha a bíróságok a "helytelenül" kifejezést úgy értelmezik: "törvénysértő módon".
    Az utóbbi hetekben éles vita alakult ki a román médiában a korrupcióellenes harc hívei és a különböző pártállású politikusok között arról, hogy a hivatali visszaélés esetleges törlése a btk-ból milyen következményekkel járhat. Ha a cikkely nem maradt volna hatályban, a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) több száz ember esetében kellett volna ejtenie a vádat, köztük például Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes vagy Elena Udrea volt turisztikai miniszter esetében.
    A hivatali visszaélés a korrupciós ügyek csaknem felénél, több mint háromezer aktában szerepel a vádpontok között. A DNA szerint a hivatali visszaéléssel tavaly bíróság elé állított vádlottak több mint 600 millió euró kárt okoztak, aminek "búcsút mondhat az állam", ha megszünteti a hivatali visszaélés büntethetőségét. Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész azt mondta: a hivatali visszaélés a legelterjedtebb megoldás a csúszópénzek szerződésekkel való álcázására.
    A politikusok - köztük Traian Basescu volt államfő, vagy Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök - azt állították, hogy az utóbbi időben maga a DNA követett el visszaélést, rosszhiszeműen alkalmazva a pontatlan törvényszöveget, amelynek alapján szerintük bármely közhivatalnok börtönbe juttatható. Azt állították: nem a hivatali visszaélés büntethetőségét akarják megszüntetni, hanem olyan pontosítást szorgalmaznak, miszerint a hivatalnoki kötelességszegés csak szándékos károkozás esetén minősülne bűncselekménynek.
    Egy utólagos normakontrolon elbukott törvénycikkely módosítására elvileg 45 napja van a - jelenleg nyári vakációra készülő - parlamentnek.