Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mutko: az orosz szurkolókat provokálják, nem kizártak az újabb incidensek - FRISSÍTETT(új: Kreml, Lavrov)

2016-06-15 11:12:26

Az orosz szurkolókat folyamatosan provokálják a labdarúgó Európa-bajnokság alatt, ezért nem lehet kizárni, hogy újabb rendbontások részesei lesznek - jelentette ki Vitalij Mutko sportminiszter, az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke szerdán a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

    Mutko azt követően nyilatkozott így, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) etikai bizottsága kedden a szurkolók magatartása miatt felfüggesztett kizárással büntette a franciaországi Eb-n szereplő orosz válogatottat, az orosz szövetséget pedig 150 ezer eurós büntetés megfizetésére kötelezte. Az UEFA a marseille-i Stade Velodromban az orosz szurkolók rasszista magatartása és általuk kirobbantott zavargások, valamint a pirotechnikai eszközök használata miatt indított eljárást.
    "Nem vagyok biztos benne, hogy az orosz szurkolók részvételével történő rendbontások nem fognak megismétlődni. Az orosz szurkolókat a kezdetektől fogva azonnal őrizetbe vették és egyoldalúan hibáztatták. Szurkolóinkat folyamatosan hibáztatják. Bármi történik is, azonnal az oroszok a felelősek" - nyilatkozott a miniszter.
    Mutko reményét fejezte ki, hogy az orosz válogatottat támogató nézők nem hagyják magukat provokálni. Hangsúlyozta, hogy 15-20 ezer orosz érkezett az Eb-re Franciaországba, és a többségük azért jött, hogy jó focit nézzen. A sportminiszter szerint a felfüggesztett kizárás elkerülhetetlenül hatással lesz az orosz csapat játékára. A miniszter megismételte, hogy az angol-orosz mérkőzés végén történt rendbontás kezdeményezőit meg fogják találni és felelősségre fogják vonni.
    Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján közölte: Oroszország azt reméli, hogy az UEFA igazságosan fog eljárni a szurkolói túlkapások ügyében, azonos módon viszonyulva az abban érintett felekhez.
    Az oroszok szerdán Lille-ben a szlovákok ellen lépnek pályára. A helyi hatóságok szerint 15 ezer orosz drukker érkezett a városba. Feltételezések szerint a rendbontók kemény magja mintegy 150 fős lehet, vagyis az egész tábor mintegy 1 százaléka.
    A Rosszija24 orosz állami hírtelevízió tudósítása szerint Lille-ben kedd este angol szurkolók provokálták az oroszokat, egyebek között a nemzeti trikolórjukra tiporva. A Reuters szerint az oroszok támadtak rá az angolokra és a walesiekre. Az incidensnek a rendőrség beavatkozása vetett véget.
    Orosz sajtértesülések szerint a városban őrizetbe vettek két orosz és két ukrán szurkolót. Az ukránoknál fegyver volt.
    Az angolok csütörtökön a Lille-től 40 kilométerre lévő Lensban mérkőznek meg Walesszel. A mérkőzésre várt mintegy 50 ezer angol és 25 ezer walesi szurkoló nagy része Lille-ben szállt meg.
    A francia hatóságok szerdán 11-et elengedtek a Cannes-hoz közel eső Mandelieu-ben, egy turistabuszon őrizetbe vett 43 orosz állampolgár közül. A Lille-be tartó szurkolókat azért tartóztatták fel, mert a gyanú szerint volt közöttük olyan, aki Marseille-ben részt vett egy angol drukker megverésében. A bántalmazottnál kedden beállt az agyhalál állapota.
    Szergej Lavrov orosz külügyminisztere az állami dumában szerdán közölte: szóbeli üzenetet intézett francia hivatali partneréhez, Jean-Marc Ayrault-hoz, amelyben azt követelte, hogy Franciaország akadályozza meg az orosz autóbusz feltartóztatásához hasonló jogsértéseket.
    Lavrov elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és arra hívta fel a francia hatóságokat, hogy ne hunyjanak szemet az orosz szurkolókat sértegető provokátorok tettei fölött.
    Laurent Nunez, Bouches-du-Rhone megye rendőrprefektusa - a TASZSZ beszámolója szerint - az Europe 1 rádióadónak nyilatkozva kijelentette, hogy a marseille-i Velodrome-ban történtekért az orosz és az angol szurkolók egyaránt felelősek. Nunez kijelentette, hogy az angolok a mérkőzésen mindvégig provokálták az oroszokat, volt köztük olyan, aki jegyet szerzett az oroszok számára fenntartott tribünre. Közölte, hogy marseille-i stadionban a június 21-i lengyel-ukrán mérkőzésre jelentősen megszigorítják a biztonsági óvintézkedéseket.