Auguszta napja van. | 2024.03.29

Innovatív oktatás a Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskolában

2016-06-15 09:07:01

A Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskola 2015.05.14-én 11.943.103 Ft támogatást nyert innovatív iskolai programok fejlesztésére a TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0116 számú pályázat keretében.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap Társfinanszírozásával valósult meg.

 A projekt megvalósítása 2015.05.18-2015.11.30 között zajlott.

A projekt kiemelt célja, hogy támogassa a megújuló, magasabb szakmai színvonalon működő köznevelési rendszer működését, az oktatás és képzés minőségének és hatékonyságának javítását, kiemelten az idegen nyelv tudást, digitális írástudást, környezettudatosságot. Ezen célok megvalósítását az alábbi kiemelt részcélok támogatják:

    - az oktatási intézmény pedagógiai-módszertani megújulása

    - magasabb színvonalú oktatás érdekében a pedagógusok szakmai fejlődésének elősegítése szaktárgyi tanár továbbképzések megvalósításával

   -  környezettudatos szemlélet kialakítását megcélzó iskolai szabadidős tevékenységek ösztönzése

    - idegen nyelvek tanításának fejlesztése a köznevelési intézményben

    - informatika tantárgy tanításának fejlesztése, illetve más tárgyak oktatásának IKT-val való támogatása a közoktatási intézményben

    - komplex közlekedési ismeretek oktatása

    A hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek/tanulók iskolai sikerességét elősegítő, befogadó szemléletet közvetítő, a gyermekek, tanulók szükségleteit figyelembe vevő, differenciáló pedagógiai módszerek alkalmazási feltételeinek megteremtése


A projekt keretében az intézmény tanulói az alábbi programok részesei lehettek:


Nyári napközis, természetközeli sporttábor

A tábor során a gyerekek nemcsak Sajókazán túráztak és játszottak, hanem autóbuszos kiránduláson is részt vettek. Bejárták a Lázbérci-víztározó környékét, majd a kazincbarcikai Völgy parkban próbálták ki a szabadtéri fitneszeszközöket és játékokat.

Természetközeli sporttábor-Szilvásvárad

A szilvásváradi programban az alsó és felső tagozatosok az életkoruknak megfelelő erdei akadálypályán próbálták ki ügyességüket. Részt vettek lézercsatában, valamint az „ Euro” és a „Bugee trambulint is kipróbálták.

Sportdélután

A foglalkozáson játékos sor és váltóversenyeket rendeztünk részükre, felhasználva a meglévő sporteszközeinket. Dance aerobic táncbemutató és Capoeira harcművészeti bemutató, illetve birkózó olimpikon bemutatója színesítette a programot.

Nyelvi témahét
 A témahéten iskolánk 4.- 8. évfolyamos tanulói az őszi évszakkal kapcsolatos idegen nyelvi ismereteiket, szókincsüket bővítették játékos formában.

Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata
 A résztvevő tanulók megismerhették a Power Point bemutató készítésének technikáját, felkeresték a hasznos ismereteket közvetítő weboldalakat, gyakorolták azok használatát, és használták a táblagépeket is.
Közlekedj okosan! program
 A PORT 101 Kft munkatársai segítségével egy közlekedési akadálypályát készítettünk, ahol tanulóink gyakorolhatták a gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályok alkalmazását.

Élmények iskolája - Népmese napja
Az alsó tagozatos gyerekek osztályonként egy-egy népmesét ismerhettek meg, majd ezen mesét feldolgozták és illusztrálták, melyekből kiállítást rendeztek. A program folytatásaként a Szegedi Miniszínház mesejátékát tekintették meg.

Élmények iskolája – Várak napja
Tanulóink felkeresték a Diósgyőri várat, ahol a program szerint díszlövésekkel fogadták az érkezőket. A vártúra után megtekintették a Panoptikumot is.

Élmények iskolája – Barlangok napja
Ezen a napon az Aggteleki cseppkőbarlangba látogattak el a gyerekek. A barlangtúrán megismerték a cseppkövek keletkezésének történetét, rövid zeneszámot hallgattak meg a koncertteremben.

Élmények iskolája - Palócok napja
A program során a palóc népi motívumrendszert ismerhették meg a tanulók változatok tevékenységek végzése kapcsán. Majd egy edelényi kiránduláson a tájház anyagát és a kastély épületét tekintették meg.

Akkreditált pedagógus továbbképzés
Környezeti nevelés és családpedagógia továbbképzésen összesen 31 tanúsítvány szereztek meg a pedagógusok.
A programokhoz kis értékű eszközök és irodaszerek beszerzésére is sor került.

A kötelező tájékoztatás és nyilvánosság keretében a pályázatról tájékozódhat a www.balassiiskola.hu oldalon.