Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar-osztrák mérkőzés nemzetközi sajtóvisszhangja

2016-06-15 08:48:33

A nemzetközi sportsajtó szerint a magyar labdarúgó-válogatott komoly meglepetést okozott azzal, hogy a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének nyitányán 2-0-ra legyőzte az osztrák csapatot.


    UEFA.com:
    "Magyarország sokkolta Ausztriát" - olvasható az Európai Labdarúgó Szövetség honlapjának napi összefoglalójában, amely Szalai Ádám góljának videójával kezdi tudósítását. Az alcímben az UEFA kiemeli, Magyarország 1964-ben nyert utoljára mérkőzést a kontinensviadalon.

    Németország:
    -----------
    Kicker:
    "A Bundesliga-triója teljesítette a magyarok álmát"
    A mértékadó német sportnapilap szerint a találkozó legjobbjának választott Kleinheisler László (Werder Bremen) mellett a két gólszerző, Szalai Ádám (Hannover), és Stieber Zoltán (1. FC Nürnberg) volt a siker fő letéteményese. A lap kiemeli a német Bernd Storck szövetségi kapitány munkáját, illetve a hosszú évekig a Bundesligában légióskodó Király Gábort, aki Lothar Matthäust megelőzve lépett elő a legidősebb Eb-n szereplő futballistává.

    Deutsche Welle:
    "Magyarország sokkolta Ausztriát"
    A cikkben kiemelik, hogy a második félidő volt a döntő, akkor megjött a magyarok önbizalma, ez eredményezte a gólokat és a teljesen megérdemelt győzelmet.

    Frankfurter Allgemaine Zeitung:
    "Két Bundesliga-játékos vezette győzelemre Magyarországot. Szalainak és Stiebernek nehéz napjai voltak a német élvonalban, de nem úgy az Európa-bajnokságon."

    Spanyolország:
    -------------
    Marca:
    "Magyarország visszatért a nagyok közé"
    A spanyol cikk szerint ugyan az osztrákok Alaba révén alig fél perc elteltével megszerezhették volna a vezetést, ezt követően azonban kiábrándító teljesítményt nyújtottak, a 44 év után az Eb-n szereplő magyarok pedig teljesen megérdemelt győzelmet arattak. "Magyarország a főbejáraton tért vissza az európai futballba" - írják.

    Mundo Deportivo:
    "Nagyszerű focival lepte meg a magyar válogatott az osztrákokat. Magyarország eddig az Eb kellemes meglepetése, pozitív csalódása."

    Olaszország:
    ------------
    Corriere dello Sport:
    "Ausztria-Magyarország 0-2, Szalai-Stieber kiütötte Alabáékat"
    Az olasz sportnapilap szerint a magyarok rendkívül bátor futballal győzték le az osztrák csapatot, amely a selejtezősorozatot többek között a svédek és az oroszok előtt veretlenül nyerte meg. A cikk szerzője Kleinheisler László lendületes játékát emelte ki, illetve - a gólszerző Szalai Ádám és Stieber Zoltán mellett - a kapus Király Gábort. Hozzáteszik, a magyarok ezzel a sikerrel karnyújtásnyira kerültek az álmuktól, azaz a továbbjutástól.

    Franciaország:
    -------------
    L'Équipe:
    "Magyarország meglepte Ausztriát"
    A franciák szerint az első félidőben inkább az osztrákok irányították az összecsapást, de a fordulást követően már a magyarok akarata érvényesült. Úgy fogalmaznak: mindenki lehengerlő támadójátékot várt a selejtezőben kilenc győzelmet aratott, veretlen Ausztriától, de David Alabáék elhasaltak az erős magyar válogatottal szemben.

    Le Parisien:
    "Az álmok elérhetőek, egy szombati, Izland elleni győzelem Marseille-ben továbbjutást érhet a magyaroknak."

    Le Figaro:
    "Az Eb első meglepetése"
    A napilap leszögezi, hogy előzőleg az osztrák válogatott volt a találkozó abszolút esélyese - sőt az Európa-bajnokság meglepetéscsapataként említették -, a magyarok viszont tökéletesen indították az Eb-t.

    Anglia:
    ------
    Daily Mail:
    "Magyarország őrületben, miután Szalai és Stieber góljával legyőzték a szomszédos Ausztriát."

    BBC:
    "Vajon húznak egy Leicestert?"
    A brit közszolgálati médium is meglepetésként értékeli a magyar sikert. Kiemelik, hogy az elején teljesen máshogy is alakulhatott volna a találkozó, és érdekes párhuzamot állítanak fel az angol Premier League-t nagy meglepetésre bajnok Leicester City-vel. "Egyre négyszázat fizet, ha Magyarország megnyeri az Eb-t. Vajon húznak egy Leicestert?". Hozzáteszik: a West Bromwich Albion korábbi játékosa, a 37 éves Gera Zoltán nagy befolyással volt a játékra, neki volt a legtöbb szerelése a mezőnyben.

    Eurosport.com:
    "Keveset vártak a magyaroktól, de tökéletesen játszottak és felborították a papírformát"
    Összefoglalójukban arról írnak, hogy Ausztria ismét a torna negatív meglepetése lehet, és hangsúlyozzák, hogy Alaba vagy Arnautovic helyett a kivételesen játszó Kleinheisler lett a meccs kulcsembere.

    Telegraph:
    "Szalai Ádám és Stieber Zoltán második félidei góljával Magyarország ledöbbentette a magasan rangsorolt osztrákokat."

    Guardian:
    "Szalai visszatért a gólszerzéshez. Most fordult meg a szerencséje annak az embernek, aki a sikeres pótselejtező után vagy 200 embert hívott meg pálinkára."