Andrea napja van. | 2024.04.18

Másodfokú árvízveszély a Fehér- és Fekete-Körösön

2016-06-14 14:37:06

 

Az elmúlt napok heves esőzései, és a továbbra is várható nagy mennyiségű csapadék következtében a romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) másodfokú (narancs színű) árvízi figyelmeztetést bocsátott ki a Fehér- és a Fekete-Körös teljes romániai szakaszára.

 

    Az intézet honlapján megjelentetett közlemény szerint a magyar-román határ térségében a Túr, a Kraszna és a Berettyó folyókon is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A Kraszna és a Berettyó romániai felső szakaszán másodfokú a készültség. 
    A hatóság szerint szerda délután 18 óráig a Fekete- és a Fehér-Körös bárhol kiléphet a medréből, és eláraszthatja a szomszédos gazdaságokat, termőföldeket. A közlemény szerint a Dunába ömlő bánsági folyók áradása jelenti a legnagyobb veszélyt. A Berza Gátalja alatti szakaszára, a román-szerb határ térségére harmadfokú, vörös figyelmeztetést bocsátottak ki, de a Nérán, és a Krassón is másodfokú a készültség.
    A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék következtében a nyugat-romániai régió csaknem valamennyi patakja, folyója kiléphet a medréből az elkövetkező nap során - figyelmeztet a romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet.