Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb öt iskola nyert a mosdófelújítási programban

2016-06-14 10:08:23

 

A szeptemberi iskolakezdésre újabb öt kistelepülés általános iskolájának mosdóhelyiségeinek felújításához nyújt támogatást egy élelmiszereket, kozmetikumokat és háztartási tisztítószereket gyártó cég, a beruházásra 13,6 millió forintot fordítanak.

 

    A program segítségével idén felújítják a Bács-Kiskun megyei KT Bem József Általános Iskola Páhi Általános Iskolája, a
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírcsászári-Bátorliget-Terem-Nyírderzsi Általános Iskola, a Heves megyei rózsaszentmártoni Móra Ferenc Általános Iskola Bajza József Tagiskolája, a Somogy megyei Gamási Általános Iskola és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye mosdóját.
    Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, mondván, ez is bizonyítja, hogy a piaci szereplők és a kormányzat közös munkája hozzájárulhat egy közös társadalmi célhoz, jelen esetben ahhoz, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között tanulhassanak. Jelezte, a most induló felújítások olyan hátrányos helyzetű térségekben valósulnak meg, ahol ezek a munkálatok nem részei más fejlesztésnek.
    Dömötör Csaba hozzátette, a kormány számára kiemelt feladat az oktatás támogatása, a hétfőn megszavazott jövő évi költségvetés is jóval több forrást biztosít az ágazatnak a korábbi időszakhoz képest. Ezen kívül a kormány továbbra is ingyenes tankönyvet és étkeztetést biztosít a gyermekek számára, valamint az életpályamodell keretében tovább emelkednek a pedagógusbérek.
    Aranyi László, a programot kezdeményező Unilever Magyarország Kft. Home Care divíziójának regionális kategóriamenedzsere, beszámolva egy a cég által végzett reprezentatív felmérésről, elmondta: az alsó és felső tagozatosoknak van igényük a tisztaságra, a tiszta környezetre. 
    A megkérdezett több mint 800 iskolás válaszából kiderült, a gyerekek túlnyomó többsége naponta többször is most kezet, például hazaérkezés és vécéhasználat után vagy étkezés előtt, de az iskolásban csak negyedük-harmaduk mos kezet. Sokan azért nem használják az iskolai mosdókat, mert az állapotuk nem megfelelő.
    A vállalat mosdófelújítási programja keretében tavaly szintén öt általános iskola mosdója újulhatott meg, és a programhoz számos cég csatlakozott.