Auguszta napja van. | 2024.03.29

Olimpia 2024 - Fürjes: az olimpia a garancia a városfejlesztési tervek megvalósítására

2016-06-13 12:27:19

Az olimpia és paralimpia megrendezése a garancia a budapesti városfejlesztési tervek megvalósítására Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat kormányzati felelőse szerint.

    Fürjes erről azon a hétfői szakmai konferencián beszélt, amelyen városfejlesztési szakemberekkel együtt tekintették át az olimpiai és paralimpiai pályázat és esetleges rendezés Budapestre gyakorolt hatásait.
    "Hét év valóban rövid idő, ugyanakkor 2012 és 2019 között számos fejlesztés valósult meg és fog még megvalósulni, tehát ha olimpia nélkül is sikerült ezt elérni, a rendezés elnyerése esetén még inkább sikerülnie kell" - mondta Fürjes Balázs, s hozzátette: a pályázatnak meglátása szerint két nagy ellenfele van, "a tisztességtelenség és a butaság".
    "A fejlesztéseket időben elő kell készíteni, rendes, tiszta versenyben kell kiválasztani a kivitelezőket, akiknek meg kell hagyni a megfelelő időt a munka befejezésére, így ugyanis elég lehet a rendelkezésre álló hét év" - mondta a pályázat kormányzati felelőse.
    Arról, hogy a budapesti rendezés reális-e, Fürjes azt mondta, a főváros és Magyarország képes megrendezni az olimpiát. Két érvet említett: azt, hogy az ország fejlődési pályája az olimpiától függetlenül is alkalmassá teszi Budapestet a rendezésre, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elfogadott Agenda 2020 reformprogram pedig épp a Budapest méretű városoknak teremt valós esélyt a játékok megrendezésére.
    Fürjes Balázs kijelentette: 7+1 kihívás vár a fővárosra városfejlesztési szempontból. Ezek között az első három helyen a közlekedést nevezte meg, de megemlítette a Duna partjainak kihasználatlanságát, a több zöldövezetet, az úgynevezett rozsdaövezetek újjászületését, a lakásállomány és lakhatás kérdését, az akadálymentesítést, valamint azt, hogy Budapest nemzetközileg többre hivatott a mostani pozíciójánál. A városfejlesztési intézkedések között szót ejtett az új Duna-híd, a Galvani-híd megépítéséről, a gyalogos és kerékpáros közlekedés - autósforgalom akadályozása nélküli - fejlesztéséről, a csepeli HÉV elöregedési problémáinak hosszú távú megoldásáról, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújításáról, valamint az M1-M7 autópálya városból kifelé vezető szakaszának három-három sávossá alakításáról.
    "Nem Budapest van az olimpiáért, hanem az olimpia van Budapestért" - hangsúlyozta Fürjes Balázs, s úgy fogalmazott: "a világ kedvére, de magunk miatt akarjuk megrendezni az olimpiát, amely 25 évvel gyorsítaná fel a főváros fejlesztését, s olyan hosszú távú város- és ország-fejlesztési irányt jelölne ki, amelynek köszönhetően Magyarország és Budapest felzárkózhatna a világ legversenyképesebb régiói mellé."
    A konferencián Tarlós István főpolgármester kiemelte: pozíciójából adódóan nagy öröm a számára a budapesti olimpia gondolata, mert a város így "rákényszerül" az infrastrukturális beruházásokra, amelyekre amúgy is szükség lenne. Hozzátette: sok minden megépül és Budapesten is marad, ami hosszú távon elsősorban a helyi lakosság érdekeit szolgálja.
    "Az olimpia az állami költségvetésnek többletbevételt hozhat, növelné a GDP-t, a turizmust, az ország és a főváros versenyképességét, nem utolsó sorban erősítené Budapest és Magyarország ismertségét és jó hírnevét" - jelentette ki a főpolgármester, aki hozzátette: Budapest képes a rendezésre, amely "hasznos és előnyös" vállalkozás lehet, az "érzelmi értéke pedig felbecsülhetetlen."
    "Ne legyünk elbizakodottak, de mutassuk meg, hogy összefogva képesek vagyunk elnyerni a rendezés jogát, s otthont adni az olimpiának és a paralimpiának" - mondta Tarlós István.
    Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke rámutatott: az olimpiarendezés lehet az a pont, ahol az ideológiai különbségek félretételével egységes gondolkodás alakulhat ki.
    "Ahhoz, hogy Magyarország ne száz év múlva érje utol Ausztriát, kellenek olyan gyorsító folyamatok, mint például az olimpiai és paralimpiai pályázat és esetleges rendezés, amely feltenné a világtérképre Magyarországot" - mondta Demján Sándor, aki szerint a magyar fővárosba "be kell hozni a kor építészetét, Budapestnek pedig esélye van arra, hogy Európa egyik szórakoztató központjává váljon."
    Demján Sándor szerint a budapesti fejlesztésekre azért is szükség van, mert ha ezek nem készülnek el, akkor Magyarország sem fejlődik. Véleménye szerint a korrupció leghalványabb gyanúja sem lengheti körül a pályázatot és a rendezést, s javasolja: kétszeres büntetés járjon az olimpiával kapcsolatos pénzügyi visszaélésért.
    "Valódi értéket kell teremteni, tehát ha a döntés megszületett, akkor nyerjük meg a pályázatot, de tegyük félre az országra jellemző irigységet és kritikus hozzáállást" - tette hozzá Demján Sándor.
    A 2024-es olimpiára és paralimpiára Budapest mellett Róma, Párizs és Los Angeles pályázik. A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a házigazdáról.