Andrea napja van. | 2024.04.18

Balog Zoltán: szövetséget kötöttünk az egészségügyben

2016-06-13 06:12:02

 

Szövetséget kötöttünk az egészségügyben - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a TV2 Mokka című műsorában hétfő reggel. 

 

    A miniszter emlékeztetett: az elmúlt 3-4 évben 500 milliárd forintot költöttek a vidéki kórházak fejlesztésére, konszolidálták a kórházak adósságát, most pedig emelkedik az egészségügyben dolgozók bére, javulnak munkakörülményeik. 
    Európában a magyarok töltik a legtöbb időt a kórházakban, ezért most a kormány arra törekszik, hogy a népegészségügyi programokkal, prevencióval, a háziorvosi ellátás javításával, a járóbeteg- és egynapos ellátás fejlesztésével ezt az időt csökkentse - tette hozzá.
    Balog Zoltán beszélt az új budapesti kórházi ellátási rendszerről is. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy három kórházat fejlesztenek, egy újat pedig építenek. 
    Ezeket a megközelíthetőség, a vonzáskörzet, a kórházak jelenlegi állapota alapján jelölték ki. A tervek szerint északon a Honvédkórházat fejlesztik, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórházat, Dél-Budán, Kelenföldön pedig egy új kórház épül. Észak- és Közép-Budán pedig a Kútvölgyi kórház lesz a súlypont, azt fogják fejleszteni - mondta. 
    Arra a kérdésre, mennyibe fog kerülni mindez, a miniszter azt mondta, még "komoly számolás folyik", de "kétszámjegyű milliárdról van szó, és nem egyessel kezdődik".