Andrea napja van. | 2024.04.18

Az amerikai muszlimok közösségének vezetői és amerikai politikusok elítélik a mészárlást

2016-06-13 06:08:39

 

Az amerikai muszlimok közösségeinek ernyőszervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) élesen és határozottan elítélte helyi idő szerint vasárnap az ötven halálos áldozatot követelő orlandói lövöldözést. Amerikai politikusok szintén elítélték a támadást, és részvétüket nyilvánították a halottak és sebesültek családtagjainak.

 

    A CAIR vezetője leszögezte: az orlandói gyilkos nem képviseli a muszlim vallást, elhatárolódnak tőle. "Ez egész egyszerűen a gyűlölet bűncselekménye, a leghatározottabban elítéljük. Nem adjuk meg magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek" - fogalmazott Awad. A CAIR floridai regionális vezetője, Rasha Mubarak, hasonló tartalmú közleményt adott ki.  
    Az amerikai politikusok közül elsőként Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje reagált a történtekre: még vasárnap a kora reggeli órákban közzétette első Twitter-bejegyzését, amelyet a nap folyamán még kettő követett. "Mikor lesz ennek vége, mikor leszünk végre kemények, okosak és éberek?" - kérdezte a milliárdos üzletember. Utolsó bejegyzésében pedig azt írta: "Örömmel venném a gratulációkat, mert igazam volt a radikális iszlám terrorizmus ügyében, de nem akarok gratulációkat, én csak keménységet és éberséget akarok. Okosnak kell lennünk" - írta Trump.
    Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje mikroblogjában - Barack Obama amerikai elnökhöz hasonlóan - terrorcselekménynek nevezte a mészárlást, de nem bocsátkozott kommentárokba. Azt írta: amíg a további információkra várakozik, imádkozik e "szörnyű cselekmény érintettjeiért". 
    Bernie Sanders, Hillary Clinton még mindig versenyben lévő vetélytársa a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben, ugyancsak elítélte a mészárlást.  
    Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, majd később egy televíziós interjúban azt mondta: "Amerika háborúban áll az iszlamista terroristákkal". 
    Joe Biden alelnök szintén részvétét nyilvánította, és szóvivője közleményben szögezte le, hogy az alelnöki hivatal is szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.
    Amerikát nemcsak megrázta, hanem cselekvésre is késztette a tragédia: Orlandóban hosszan kígyózó sorokban várakoznak az emberek, hogy vért adhassanak a sebesülteknek, máris több millió dollárnyi adomány gyűlt össze az áldozatok családjának megsegítésére, és nemcsak a Fehér Háznál és a Capitoliumon lobog félárbocon a nemzeti zászló, hanem vasárnap este New York város emblematikus épülete, az Empire State Building is feketébe burkolódzott, azaz egyáltalán nem volt kivilágítva.