Gedeon napja van. | 2024.03.28

A jövő évi költségvetésről dönt a parlament

2016-06-12 11:10:00

 

Az Országgyűlés hétfőn fejezi be tavaszi ülésszakát, a képviselőknek a nyári szünet előtt huszonhat előterjesztésről, köztük a jövő évi költségvetésről kell dönteniük.  

 

    Az ülésnap délelőtt 10 órakor a szlovén nemzetiségi szószóló felszólalásával kezdődik, Kissné Köles Erika a független Szlovén Köztársaság megalakulásának 25. évfordulójára emlékezik.
    A határozathozatalokat közvetlenül a napirend előtti felszólalások után tartja a Ház.
    Ekkor várható döntés az idei költségvetés módosításáról, továbbá a 2017-es büdzséről is. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a költségvetési javaslat április végi benyújtásakor az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás büdzséjének nevezte javaslatát, amely 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol.
    Zárószavazást tartanak a kabinet oktatási átszervezési javaslatáról is, amely a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyébe tankerületi központokat hozna létre az iskolák egységes állami fenntartására, továbbá differenciált béremelést adna a pedagógusoknak.
    Várhatóan széles konszenzus mellett hagyják majd jóvá a közéletből távozó Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetőjének azon határozati javaslatát, amely a magyar érdekek védelmét erősítené a tervezett euroatlanti szabadkereskedelmi megállapodással szemben.
    Fideszes kezdeményezésre a képviselők elfogadhatnak a brókerbotrányok károsultjait segítő kárrendezési intézkedéseket, szavaznak a menekültügyi eljárások további gyorsításáról, jóváhagyhatják Montenegró csatlakozását a NATO-hoz, valamint több kulturális és energetikai módosítást is megszavazhatnak.
    A határozathozatalokat követően kérdésekkel és azonnali kérdésekkel, majd napirend utáni felszólalásokkal ér véget a parlament tavaszi ülésszaka.