Andrea napja van. | 2024.04.18

Közösségi finanszírozásban jelent meg az első magyar Pantera-könyv

2016-06-11 18:19:00

 Közösségi finanszírozásban készült el és jelent meg magyar nyelven a legendás amerikai heavy metal-együttes, a Pantera basszusgitárosának, Rex Brownnak a zenekar történetét bemutató könyve.

    A Pantera igaz története - belső szemmel című kötet szombati bemutatóján a budapesti Fogasházban Dudich Ákos szakfordító és zenei újságíró, valamint Horváth István "Pityesz" énekes nyújtotta át a könyveket azoknak, akik egy internetes közösségi oldalon verbuválódott csoport tagjaiként megelőlegezték a kiadáshoz szükséges összeget.
    Horváth István a munkálatokat szemléltető kisfilm levetítése után kiemelte, a könyv 162 nap alatt jött létre:
    "Tavaly a két ünnep között, sörözés közben merült fel az ötlet, és január elsején megalkottuk a Facebokoon a 333-an az első magyar Pantera-könyvért című csoportot. Mindenki háromezer forinttal támogatta a kötet létrejöttét, az ő nevük tiszteletből egyesével felkerült a könyv lapjainak fejlécére" - közölte a FreshFabrik és a Neck Sprain korábbi énekese.
    A projekt megkoronázásaként a készítők felvették a kapcsolatot Rex Brownnal az interneten, erről Dudich Ákos mesélt:
    "A fordítási jogokkal foglalkozó lengyel ügynökség adta meg Rex elérhetőségét, én pedig írtam neki a kezdeményezésünkről, és meglepetésemre alig néhány óra múlva válaszolt. Felajánlotta a segítségét, és örömmel írt egy előszót a könyvünkhöz."
    A számos rockzenei könyvet író-fordító újságíró hozzátette, a társszerző Mark Eglington belépett a netes csoportjukba, és olyan exkluzív - többek között Magyarországon készült - fotókat küldött, amelyek az eredeti könyvben nincsenek benne.
    Az Egyesült Államokban 2013-ban kiadott Pantera-könyv Európában - Finnország után - a második országban jelent meg, Horváth István és Dudich Ákos pedig a terjesztésből is kiveszi a részét: a budapesti után a nagyobb városokban is szerveznek könyvátadó összejöveteleket, akik pedig egyik helyszínre sem tudnak eljönni, azoknak - egy országjáró turné keretében - személyesen kézbesítik a kötetet.
    Ami a duó további terveit illeti, Dudich Ákos a rajongói kör igényeinek felmérése alapján elárulta, hétfőn utánajár a Sepultura és Soulfly zenekart megalapító Max Cavalera önéletrajzi könyvével kapcsolatos jogoknak.