Emma napja van. | 2024.04.19

Koronázási hétvége a gödöllői kastélyban

2016-06-10 12:07:50

 

Látványos életképek, kosztümös jelentek segítségével elevenednek meg szombaton és vasárnap Ferenc József és Erzsébet királyné gödöllői mindennapjai.

 

    A Gödöllői Királyi Kastély kommunikációs vezetője, Tüske Boglárka az MTI-nek elmondta: 1867. június 8-án koronázták meg Ferenc Józsefet és feleségét, Erzsébet királynét, és ekkor kapták meg koronázási ajándékként a kastélyt pihenő rezidenciaként a magyar államtól.
    Az immár hagyományosan jelentkező koronázási hétvége programjai közül Tüske Boglárka egyebek mellett az Éld át a múltat! elnevezésű élménytúrákat emelte ki, amelyeken a résztvevők életképekben láthatják viszont a királyi családot, de az udvartartás több tagja is megmutatkozik hosszabb-rövidebb időre. "Láthatjuk például, ahogy az udvarmester jelentést tesz a királynak, ahogy Erzsébet királyné teázik udvarhölgyével, s bepillanthatunk Mária Valéria főhercegnő illem- és etikettórájába is."
    Hozzátette: Erzsébet királyné, azaz Sisi kedvenc magyar kastélyának díszudvarán és parkjában zenekarok, néptáncosok szórakoztatják a látogatókat, a vendégeket kézműves és iparművészeti vásárral és sok korhű finomsággal várják.
    Múzeumpedagógiai foglalkozás is lesz, mesés kalandozásra invitál a Királyfi és királylány program, valamint interaktív mesejátékkal és játszóházzal is kedveskednek a gyerekeknek - mondta.