Emma napja van. | 2024.04.19

NFM-államtitkár: bővítik az elektromos autók használatának lehetőségeit

2016-06-10 11:30:11

 

Az e-mobilitás elterjedéséhez fontos az elektromos meghajtású autók töltési lehetőségeinek bővítése, ennek jogi és technológiai feltételeinek megteremtése - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

 

    Az államtitkár rámutatott: az elmúlt időszakban olyan fejlesztések voltak az elektromos autók gyártásában, illetve a meghajtási technológiákban, hogy van esély az elektromos autók tömeges megjelenésére a közlekedésben.
    Magyarországon körülbelül ezer ponton tudnak áramot vételezni az elektromos autók, a tervek szerint 2020-ra a töltőpontok száma eléri a háromezret, de Aradszki András szerint nem kizárt tízezer töltőhely kialakítása sem.
    Az államtitkár ugyanakkor hozzátette, a közlekedési struktúra figyelembe vételével kell megtervezni, hogy első körben hová telepítsenek töltőállomásokat, az ország átutazhatósága érdekében először főként a főútvonalak mentén van szükség töltési lehetőségekre.
    Aradszki András kiemelte, a tárca megkönnyítette a töltőállomás-üzemeltetés engedélyezését, dolgoznak az elszámolási rendszer jogszabályi hátterén, illetve megteremtették annak lehetőségét, hogy a lakosság különböző tarifával tudja igénybe venni otthon a töltési lehetőséget.
    Az eddigi lépések után, az érdekeltekkel való egyeztetéseket követően átfogó program elindítására van szükség, aminek van előzménye, a Jedlik Ányos program, amelyet már elfogadtak - fogalmazott az NFM államtitkára.