Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-06-09 16:45:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Finnország fölött található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hosszan elnyúló hidegfrontja a balti államokon és Lengyelországon át egészen Franciaországig ér. A front mentén természetesen sok a felhő, többfelé fordul elő eső, zápor, illetve zivatar. Az Alpok térségében is sok a felhő, és csapadékos az idő. Eközben a Brit-szigeteken anticiklonális hatások érvényesülnek, így ott napos, június elejéhez képest szokatlanul meleg idő van; London környékén 26 fok köré emelkedik délutánra a hőmérséklet, de még Glasgow térségében is 22, 23 fokot mérnek. Ugyancsak leszálló légmozgások a meghatározóak az Ibériai-félsziget és Délkelet-Európa térségében. Spanyolország déli részén már 35, 40, Marseille térségében 32 fokig emelkedik napközben a hőmérséklet. Péntek estig a Kárpát-medence fölött átvonul az említett hidegfront.
    
    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    -------------------------------------------------

    Csütörtökön a Dunántúl nyugati felét leszámítva a gomolyfelhők mellett még több órára kisüt a nap, estétől azonban fokozatosan mindenütt megvastagszik a felhőzet. A hajnali órákig főként a nyugati és északi tájakon, majd péntek reggeltől már az Alföldön is előfordulhat eső, zápor, helyenként zivatar. Pénteken napközben északnyugat felől mind több helyen kisüt a nap, a gomolyfelhőkből viszont főként az északi tájakon ismét záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Csütörtökön a délnyugati, pénteken a nyugati, északnyugati szelet kísérhetik időnként élénk széllökések, de zivatarok környékén és pénteken északkeleten átmenetileg meg is erősödhet a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 21 és 25 fok között alakul.