Auguszta napja van. | 2024.03.29

Médiatanács: 27 film összesen 206 millió forint támogatást kapott

2016-06-09 14:04:52

 

Huszonhét filmet támogatott összesen 206 millió forinttal az Ember Judit- és a Kollányi Ágoston-pályázat idei első fordulójában a médiatanács - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatság (NMHH) csütörtöki közleményében.

 

    Támogatást nyert 16 dokumentum- és 11 ismeretterjesztő film készítője, köztük két határon túl pályázó. A filmek első bemutatását a közszolgálati médiaszolgáltató mellett több kereskedelmi csatorna is vállalta, köztük az ATV, a Spektrum és az Echo TV. 
    Így film készülhet egy mai szolgálónő kitörési kísérletéről, Krasznahorkai László művészi motívumainak és életének kapcsolódási pontjairól, a balett-táncos növendékekről, egy roma bokszedző és szintén roma tanítványa közös útjáról. 
    Műsorra tűznek majd filmeket a Tisza cipő múltjáról és jelenéről, Veszprémi Dezső kézműves kerékpárkészítőről, a második világháború utáni sváb kitelepítésekről egy mai magyar és német fiatal családjának élettörténetén keresztül és egy északkelet-magyarországi kis falu általános iskolájában bevezetett agressziókezelő tréning hatásairól. 
    Több portréfilm is látható lesz: Bogdán József vajdasági papköltőről (határon túli alkotásként), Polgár Judit életének eddigi 40 évéről, a több mint 90 éves Bródy Vera bábtervezőről - aki többek között Mazsola és a Futrinka utca lakóinak életre keltője volt -, öt híres és eredményes magyar paralimpiai sportolóról, valamint Makk Károly filmrendezőről. 
    Feldolgozzák a bipoláris depressziót Babarczy Eszter publicista és fia szemszögéből, a kárpátaljai magyarok rendhagyó helyzetét az orosz-ukrán fegyveres konfliktusban egy kényszerrel besorozott beregszászi magyar katona életén keresztül és három családtörténetet a kivándorlás vagy itthon maradás dilemmájával.
    Az ismeretterjesztő filmes pályázatok közül film készül a magyar kutatók amazóniai papagájexpedíciójáról, műsorra tűzik majd a Rendszerváltó MDF-ről szóló filmet, valamint a Bűnösök kora című alkotást, amely megtörtént, különleges 20. századi magyar bűneseteken - sorozatgyilkosságokon, túszejtéseken - keresztül örökíti meg a hazai bűnüldöző szervek módszereit, azok fejlődését. 
    Látható lesz egy 16-szor ötperces, gyerekeknek készülő  tudománynépszerűsítő sorozat Juhász Árpáddal, a Magyar szentek és boldogok sorozat folytatása a szent uralkodónőkkel, a Gravitáció, avagy a kötődés természete című ismeretterjesztő film a gravitációs hullámokról szóló legfrissebb felfedezés és a kutatók mindennapjainak tükrében. 
    Képernyőre kerül a magyar vadászkultúra története a magyar vizsla szemszögéből, egy portréfilm Horváth József fiatal magyar roma molekuláris genetikusról és egy önálló, határon túl készülő alkotás az erdélyi kastélyokról. A Magyarok a Holdon című film az Apollo-program holdjáró Roverjeit tervező magyar Pavlics Ferencről és a jelenleg a NASA-nál dolgozó magyar mérnökökről szól majd, a Rend a lelke című alkotás pedig a Regina Mundi ciszterci közösség életét mutatja be a szocializmus évei alatt.
    A közlemény emlékeztet: az NMHH médiatanácsa 2011 óta 216 dokumentumfilm és 158 ismeretterjesztő film készítéséhez járult hozzá összesen 2,9 milliárd forinttal, ami révén olyan friss, értékes alkotások jutottak el eddig a tévénézőkhöz, mint az Elhallgatott gyalázat, a Magyarok a Barcáért, A kőbaltás ember vagy éppen A nagy fafilm.