Gedeon napja van. | 2024.03.28

Médiatanács: korhatár-besorolási bírságok rádiós reggeli műsorok miatt

2016-06-09 14:04:25

 

Hibás korhatár-besorolása miatt a médiatanács kétszer egymillió forintra bírságolta a Class FM, 150 ezer forintra a Sláger FM szolgáltatóját - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) csütörtöki közleményében.

 

    Mint írják, a Class FM-re a Morning Show január 14-ei és 19-ei műsorában elhangzottak hibás korhatár-besorolása miatt adásonként 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a médiatanács a rádió szolgáltatóját, mert a beszélgetéseket a 12-es besorolás helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni. 
    A kifogásolt műsorrészletek káros mintákat közvetítve a prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni - írják. 
    Emlékeztetnek arra: a Class FM-mel szemben a médiatanács idén már háromszor állapított meg korhatár-besorolási jogsértést áprilisban és májusban, amelyek miatt összesen 1,75 millió forint bírságot kell fizetnie a rádiónak. 
    Közölték azt is: a médiatanács a Sláger FM Helló, Sláger! című műsorának január 5-ei, 7-ei és 18-ai adásai miatt összesen 150 ezer forint korhatár-besorolási bírságot szabott ki hivatalból indított eljárásában a rádió szolgáltatójára. 
    A műsorszámok előtt nem tettek közzé korhatár-minősítést, tehát ez alapján a kisgyerekek számára is megfelelő témákról kellett volna szólnia a beszélgetéseknek. Ehelyett viszont olyan szexuális utalások hangzottak el, amelyeket csak az érettebb korosztályok tagjai tudnak megfelelően feldolgozni, ezért a műsort a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak - írják. 
    A közlemény hangsúlyozza: a médiatanács a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben egyedileg mérlegeli az ügy összes körülményét, és a fokozatosság, arányosság és ismételtség figyelembe vételével állapítja meg a konkrét szankciókat.
    Az NMHH közleménye arra is kitér, hogy a médiatanács rendszeresen ellenőrzi, megfelelnek-e a jogszabályoknak a reggeli műsorok. 
    Jelenleg is folyamatban van két eljárás a Music FM Önindító műsorának két adása miatt, a múlt héten bírságban részesült a Tilos Rádió 7Térítő című műsora, a Sláger FM-re az említett e heti szankciót szabták ki, a Class FM-nek pedig a mostani döntéssel együtt öt adás miatt kell bírságot fizetnie - említik meg.
    A testület azt is jelezte: a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán a médiatanács alakilag érvénytelennek ítélte a Debrecen Városi Televízió Kft. és a Daru Média Kft. ajánlatánál, a Kredit Holding Kft.-t pedig hiánypótlásra kötelezte.