Tivadar napja van. | 2024.04.20

Tíz bemutatót tart a jövő évadban a Vígszínház

2016-06-08 13:45:55

 

Tíz bemutatót tart a jövő évadban a Vígszínház, amely sikerrel zárta az idei szezont: 575 előadását mintegy 355 ezer néző látta.

 

    "Nagy sikerszériák, nagy nézőszámok, nagy alakítások, nagy nemzetközi figyelem" - jellemezte a most záruló évadot Eszenyi Enikő igazgató a színház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
    Kiemelte: a 120 éves Vígszínház egy éve az Európai Színházak Uniójának tagja, egyre több meghívást kap Európából és a világ távoli pontjairól, és egyre több nemzetközi alkotó érkezik a társulathoz.
    A 2015/2016-os évadban a színház három játszóhelyén 575 előadást 354 869 néző látott, több, mint az előző szezonban. A Vígszínházban 253 előadásra 226 431 ember látogatott el, a Pesti Színház 258 előadása 124 114 nézőt, a Házi Színpad 64 előadása 4 324 nézőt vonzott.
    A 120. évad bemutatóiról szólva elmondta, hogy az Óz, a csodák csodája című előadást 60 ezren látták az évadban. Sok fiatalt szólított meg, és nagy nemzetközi érdeklődés övezi a Haramiák című előadást, Nádas Péter darabja, a Találkozás meghívást kapott Kínába, a kuangcsoui színházi fesztiválra - emelte ki, hozzátéve, hogy az Istenítélet meghívást kapott a POSZT versenyprogramjába.
    Jelenleg a Pesti Színházban tart workshopot Armin Petras német rendező, a Schauspiel Stuttgart intendánsa, aki a 2017/18-as évadban Dragomán György Máglya című művének színpadi változatát rendezi a Vígszínházban. Az előadás négy színház - a Vígszínház mellett a stuttgarti Staatstheater, a drezdai Stadtschauspiel és a nagyszebeni Ruda Stanca Nemzeti Színház - koprodukciójában készül.
    Armin Petras elmondta, hogy az előző évben részt vett a nagyszebeni színházzal egy koprodukcióban, és ott talált rá Dragomán György könyvére. A regényt angolul olvasta, és rögtön arra gondolt, hogy színpadra állítja, mert annyira jó. A munkához a színházi unió tagjai között keresett partnereket, mivel a Vígszínház az egyik legjobb színház Európában, magától értetődő volt a választás - mondta, hozzátéve: a workshop harmadik napja után kiderült az is, hogy az itteni művészek Európa legjobb színészei között vannak.
    A jövő szezonban a nagyszínpadon és a Pesti Színházban 3-3, a Házi Színpadon 4 bemutatót terveznek.
    Michal Docekal állítja színpadra Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című művét. Raszkolnyikov szerepében Orosz Ákos, Porfirijként Stohl András látható, a bemutatót október 15-én tartják. A mű Ljubimov 1978-as és Tordy Géza 2001-es legendás rendezése után tér vissza a Vígszínházba - mondta az igazgató, hozzátéve: az előadást a 100 éve született Ljubimovnak ajánlják.
    Az igazgató kitért arra, hogy szintén Michal Docekal rendezésében látható szerdán a Vígszínházban a Franz Kafka regénye nyomán készült Amerika című produkció, a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka.
    Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című művét november 5-én mutatják be zenés színházi változatban. Dés László és Geszti Péter Grecsó Krisztián íróval dolgozott együtt az adaptáción, a dramaturg Radnóti Zsuzsa, a koreográfus Horváth Csaba, a darabot Marton László rendezi. Nemecsek szerepében Vecsei Miklós, Bokaként Wunderlich József látható.
    Dés László elmondta: az előadásból már tartottak három főpróbát, amelyeken kiderült, hogy jó úton járnak, a közönségnek tetszett a darab, sokan gratuláltak is már, de még nem készült el teljesen a produkció, folytatják a munkát.
    Marton László kiemelte: az 1906-os mű a hűségről, a barátságról, az árulásról szól és azokról a választóvonalakról, amelyek a Pál utcai fiúkat a vörösingesektől elválasztják. Az egyik társaság polgári jó erkölcsökkel élő világból érkezik, a másik pedig abban hisz, hogy erővel mindent el lehet venni a másiktól.
    Shakespeare Szentivánéji álom című darabját Kovács D. Dániel állítja színpadra, a Vígszínház Shakespeare-sorozatát folytatva. Stohl András mint Zuboly, Eszenyi Enikő pedig Puckként látható.
    A Pesti Színház első bemutatója októberben Peter Morgan Audiencia című darabja, Valló Péter rendezése lesz. A II. Erzsébet királynő szerepét játszó Halász Judit mellett Lukács Sándor, Fesztbaum Béla és Hegedűs D. Géza is látható a darabban.
    Bertolt Brecht Moliere-átdolgozását, a Don Juant Kovács D. Dániel állítja színpadra ősszel. Don Juanként Hajduk Károly, szolgájaként Hegedűs D. Géza látható. 
    Woody Allen filmjének adaptációjában, a Szentivánéji szexkomédiában Kern András egy szórakozott filozófia professzort alakít. A darabot Alekszandr Bargman orosz rendező állítja színpadra, a díszletet Anvar Gumarov tervezi.
    A Házi Színpadon ősszel Hallgatni akartam címmel Márai Sándor műveiből születik darab Hegedűs D. Géza előadásában, Marton László rendezésében. Bartis Attila a Vígszínház számára írt új művét, a Rendezést Szikszai Rémusz állítja színpadra. Kincses Réka A Pentheszileia Program című darabja Szilágyi Csenge főszereplésével látható.
    Hosszú idő után újra a színházban rendez Szabó István Oscar-díjas filmrendező. Simon Stephens Távoli dal című színműve egy fiú útkereséséről szól Józan László szereplésével.