Gedeon napja van. | 2024.03.28

Novák Előd átadta lemondó nyilatkozatát a Jobbik elnökségének

2016-06-08 12:16:04

 

Átadta a Jobbik elnökségének a képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatot Novák Előd.

 

    A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: augusztus 31-ig nincs lehetőség mandátuma jogerős leadására az Országgyűlésnek, azonban önkéntes tartalékos kiképzése miatt addig is szünetelteti megbízatását és javadalmazást sem vesz fel. Elmondása szerint a határvédelemben szeretne tevékenykedni, vállalkozás indítását fontolgatja és több időt fog családjával tölteni.
    Beszámolt arról is, hogy a párt elnökség szerdán egyhangúlag a mandátum visszaadására szólította fel. Ezzel összefüggésben megjegyezte: az új elnökségben kicsit papírformaszerűek azok a döntések, amelyeket Vona Gábor pártelnök előzetesen jelez.
    Sajnálatának adott hangot, hogy nem jöhet létre a párton belül az a jótékonysági szervezet, amelyre egy évi jövedelmét kívánta felajánlani. Kifejtette, hogy ezt a "cigánybűnözés áldozatainak megsegítésére" akarta életre hívni, mert értékelése szerint az állam kettős mércét alkalmaz és nem gondoskodik az érintettekről.
    Novák Előd elmondta azt is, hogy a vitákat lezártnak tekinti és nem tud arról, hogy a pártból kizárnák, így aktivistaként folytatja tevékenységét. Szerinte a tisztújítást megelőzően túl sok jelölést kapott ahhoz, hogy maradjon. Kijelentette: az alelnöki programjában leírt állításait fenntartja és emelt fővel távozik.
    A Jobbik volt alelnöke kérdésre azt is leszögezte: új párt alapítását vagy választáson függetlenként indulást nem tervez. Rögzítette azt is, hogy több médiaszereplést nem vállal.
    A politikus legnagyobb sikerének nevezte az "álláshalmozás" tiltását, vagyis a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat, és a legfontosabb törekvései között említette a mentelmi jog eltörlését és a politikusok viszahívhatóságát. Megjegyezte: utóbbi esetén nem maradhatott volna a parlamentben Gyurcsány Ferenc vagy a "Párbeszéd a mandátumért" politikusai.
    A Dúró Dórára vonatkozó kérdésre azt mondta: minden támogatást megad a feleségének a folytatáshoz és bízik abban, hogy képes lesz rá.
    Novák Elődöt faggatták korábbi akcióiról is. Az uniós zászló elégetéséről azt mondta: arról Szabó Gábor pártigazgató javaslatára azt megelőzően az elnökség döntött, és a Szabadság téri szovjet emlékmű elbontására tett kísérletről is azt megelőzően tájékoztatta az elnökséget, amelynek nem volt ellenvetése.
    Megkérdezték arról a korábbi tervéről is, miszerint babarádiót indítana. Azt felelte, hogy az ötletet a gyermekeivel autózás adta, azonban ez megmarad vágyként, mert nem hiszi, hogy túl nagy eséllyel pályázna a Médiatanácsnál az általa képviselt vállalkozás.