Tivadar napja van. | 2024.04.20

KDNP: nagyobb biztonságban vannak a magyar emberek

2016-06-07 10:56:13

 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az alaptörvény kedden elfogadott módosításával nagyobb biztonságban vannak a magyar emberek.

 

    A kisebbik kormánypárt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: a módosítással bekerült az alkotmányba a terrorveszélyhelyzet és elfogadták a terrorellenes csomagot. A KDNP szerint fontos a megelőzés, a lehetséges elkövetők kiszűrése, de az is, hogy a hadsereg és a rendvédelmi szervek hatékonyan és gyorsan tudjanak reagálni, amikor erre szükség van. 
    Mint írták, az elsöprő többséggel megszavazott törvények jól mutatják, minden politikai tényezőnek előbb-utóbb be kell látnia, hogy nincs fontosabb feladatunk, mint a magyar családok biztonságának elősegítése. 
    "Ma Magyarország és Európa legfenyegetőbb jelensége az a terrorizmus, amely együtt érkezhet a kontrollálatlanul a térségre zúduló népvándorlással" - összegzett a kisebbik kormánypárt, kiemelve: a migráció kezelése és ellenőrizhető keretek között tartása - maximálisan figyelembe véve a nemzetállamok szándékait - az egész kontinens első számú feladata. 
    Kultúránk, megszokott életvitelünk és identitásunk egészséges megőrzése érdekében minden európai országnak és az egész EU-nak lépnie kell úgy, ahogyan ezt most Magyarország tette - írták. 
    A 2012-ben hatályba lépett alkotmány hatodik módosítását 153 igen szavazattal, 13 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a parlament fideszes és KDNP-s képviselők javaslatára. Az új alaptörvényi cikk szerint az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére terrortámadás veszélye vagy terrortámadás esetén meghatározott időre terrorveszélyhelyzetet hirdet ki, amihez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Terrorveszélyhelyzet idején a kormány egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.