Emma napja van. | 2024.04.19

Romlott, állatoknak szánt ételt árult szegény embereknek egy mezőtárkányi férfi

2016-06-07 07:51:34

 

Vádat emeltek egy 36 éves mezőtárkányi férfival szemben, aki adományként kapott, lejárt szavatosságú, elhagyott állatoknak szánt élelmiszereket adott el a falujában lakó kispénzű embereknek - közölte a Heves megyei főügyész kedden az MTI-vel.

 

    Szalóki Zoltán tájékoztatása szerint a büntetett előéletű vádlott helyi jogvédőnek vallotta magát. Egy mezőtárkányi jogvédő szervezet nevében még 2012-ben arra szerződött egy állatvédő alapítvánnyal, hogy a szervezetüknek adományozott, emberi fogyasztásra már alkalmatlan termékeket az állatmenhelyre szállítja, az ott tartott kutyák és macskák etetése céljából.
    Ez alapján több magyarországi üzletlánccal is partneri viszonyt létesített, amelynek keretében a kereskedelmi egységek jóhiszeműen két éven keresztül biztosítottak neki a boltokban már el nem adható, lejárt szavatosságú élelmiszereket.
    Ezeket azonban a férfi rendszerint nem az alapítványi állatmenhelyre szállította, hanem részben a saját állataival etette meg, részben pedig a lakóhelyén élő szegényeknek adta el, elhallgatva előlük az áru eredetét és minőségét.
    Miután a vevők a megvásárolt termékek szaga és állaga alapján észlelték, hogy azok emberi fogyasztásra alkalmatlanok, visszavitték a vádlottnak az árut, de ő ezt ismét romlottra cserélte ki.
    A férfit üzletszerűen elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettével vádolják, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság végrehajtandó börtönbüntetést, emellett pénzbüntetést szabjon ki, és határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától a férfit, valamint rendelje el a korábbi, egyéves felfüggesztett börtönbüntetésének a végrehajtását is - olvasható a közleményben.