Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődött Lengyelországban

2016-06-06 17:25:00

 

Megnyílt hétfőn Lengyelországban az Anakonda-16 fedőnevű tíznapos szárazföldi, légi és tengeri NATO-hadgyakorlat, amely hét gyakorlótéren zajlik mintegy 31 ezer szövetséges katona, köztük magyarok részvételével.

 

    Az Anakonda-hadgyakorlatokat 2006 óta rendezik meg kétevente Lengyelországban. Az idei - mely az eddigi legnagyobb - közvetlenül megelőzi a július elején esedékes varsói NATO-csúcstalálkozót, és első alkalommal van hangsúlyosan szövetségi jellege.
    A varsói Nemzetvédelmi Akadémián (AON) hétfő délután megtartott nyitóceremónián Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter kiemelte: a gyakorlat célja az, hogy ellenőrizzék a NATO védelmi képességeit a szövetség keleti szárnyán. 
    A legfontosabb feladat az, hogy a nemzeti parancsnokságok, valamint a nekik alárendelt legénység védelmi együttműködést gyakoroljanak egy lehetséges hibrid háborús fenyegetés esetére - mondta Macierewicz. A hibrid háború a fegyverek és katonák rejtett bevetését használó, a hírszerzésre és a közvélemény manipulálására kiemelten támaszkodó új hadviselési forma, fogalma a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása után terjedt el a katonai szóhasználatban.
    Frederick Benjamin Hodges tábornok, az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők parancsnoka a nyitóceremónián hangsúlyozta: senki sem kételkedhet abban, hogy az amerikai katonai jelenlét Európában a béke megerősítését célozza.
    Marek Tomaszycki, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka elmondta, hogy a manőveren 18 NATO-tagállam vesz részt, valamint az észak-atlanti szövetség békepartnerségi programjában részt vevő öt további ország: Finnország, Grúzia, Macedónia, Svédország és Ukrajna. A kiképzésen részt vevő 31 ezer katona közül 12 ezer lengyel. A gyakorlatokon 3 ezer harci járművet, 105 repülőgépet, 12 hadihajót vonultatnak fel. 
    Amint az MTI-t Melke Tamás alezredes, a varsói magyar nagykövetség katonai attaséja tájékoztatta, Magyarországról 100 katona érkezik a hadgyakorlatra.
    Az Anakonda-16 gyakorlati része kedden kezdődik, aznap a közép-lengyelországi Torun környéki gyakorlótéren mintegy 2 ezer lengyel, amerikai és brit ejtőernyős száll le, felszerelésüket 30, az amerikai Fort Bragg és a németországi Ramstein bázisokról érkező repülőgép szállítja.
    A varsói NATO-csúcstalálkozót július 8-án és 9-én rendezik, a lengyel sajtó a Fehér Ház hétfői közleményét idézte, miszerint a csúcson részt vevő Barack Obama amerikai elnök július 7-én érkezik a lengyel fővárosba.