Auguszta napja van. | 2024.03.29

Prága és Pozsony szerint nem szabad büntetni a kis államokat véleményükért

2016-06-06 14:07:17

 

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban büntessék a kis államokat azért, mert bizonyos dolgokban önálló véleményt fogalmaznak meg. Ez a menekültkvóták ügyében is érvényes kell, hogy legyen - állapította meg Milan Stech, a cseh szenátus elnöke, valamint Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke hétfőn Prágában a hivatalos tárgyalásaik utáni sajtótájékoztatón.

 

    "Egyetértettünk abban, hogy a kis államokat nem szabad büntetni véleményükért" - fejtette ki Andrej Danko újságírók előtt Prágában. "Miért kellene szégyellnem magam, hogy azt szeretném, ha az erős nyugati államok, ahogy odafigyelnek a menekültekre, úgy odafigyeljenek a dolgozó csehekre és szlovákokra is. Ha valaki véleményt fogalmaz meg, azt nem szabadna büntetni. Jogunk van az önálló véleményhez" - tette hozzá.     A szlovák házelnöknek, akinek ez volt az első hivatalos külföldi látogatása tisztségének elfoglalása után, leszögezte: Szlovákia és Csehország is teljesítik kötelezettségeiket az Európai Unióban, de a kötelező menekültkvótákkal, illetve nem teljesítésük esetén bizonyos büntetésekkel nem értenek egyet.
    "Összhang van köztünk abban, hogy a kötelező kvóták és a szankciók bevezetése számunkra elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Milan Stech. Megerősítette, hogy Prága továbbra is a külső schengeni határok következetes védelmében látja a menekültválság megoldásának kulcsát.
    Andrej Danko szerint az EU-ban szükség lenne a kis államok összefogására, amelyeknek jobban össze kellene tartaniuk, és segíteniük kellene egymást. Jó példaként a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotta visegrádi csoportot (V4) említette. Úgy vélte, hogy a következő félévi szlovák EU-elnökség jó lehetőség arra, hogy a "visegrádi országok népeinek hangját erősebben lehessen hallani".
    "Fontos, hogy megmutassuk: tiszteletben tartjuk kötelezettségeinket az EU-ban, készek vagyunk teljesíteni őket, de a másik oldalon azt akarjuk, hogy az EU is figyeljen ránk, és értsen meg minket" - fejtette ki a pozsonyi törvényhozás elnöke.
    A V4-ek következetesen elutasítják Brüsszel azon elképzelését, hogy az EU-ba érkezett menekülteket kötelező módon bizonyos kvóták alapján szétosszák a tagállamok között. Amely állam ezt a megoldást nem fogadná el, fejpénzt fizetne minden egyes be nem fogadott menekültért. A megszellőztetett összeg 250 ezer euró. Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy ez olyan horribilis összeg, amelyet egy magyar ember néhány évtized alatt keres meg.