Auguszta napja van. | 2024.03.29

A szociáldemokraták győzelmét jelzik a részeredmények

2016-06-06 09:22:24

 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) győzelmét mutatják a romániai önkormányzati választások első részeredményei, amelyeket hétfő délelőtt ismertetett a központi választási bizottság (BEC).

 

    A megyei pártlistáknál a PSD a voksok több mint 39 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok kevesebb mint 33 százalékát kapta.
    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az első - 32 százalékos feldolgozottságú - összesítésben 5,24 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,34, a Magyar Polgári Párt (MPP) pedig 0,09 százalékon áll.
    A megyei önkormányzatok összetételét eldöntő megyei pártlistás voksolást az év végi parlamenti választások főpróbájának tekintik Romániában. A hétfő délelőtti részeredmények alapján - a PSD-n, PNL-n és RMDSZ-en kívül - csak a PSD-vel együttműködő, 5,6 százalékon álló Liberálisok és Demokraták Szövetség (ALDE) lépné még át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A Traian Basescu volt államfő vezette jobboldali Népi Mozgalom Párt (PMP) 4 százalékon, a PSD másik partnere, a Romániai Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) 2,4 százalékon áll. Egyes megyékben a PSD és UNPR koalícióban indult, és listáik országos szinten három százaléknyi szavazatot szereztek.
    Összességében a PSD körül tömörülő román baloldal mintegy tízszázalékos előnyre tett szert a legnagyobb jobbközép párttal, a PNL-vel szemben. A Klaus Iohannis által nyert 2014-es elnökválasztás után több mint egy évig az összes közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy a következő parlamenti voksoláson a PNL alakíthat kormányt: ezt most már a felmérések és az önkormányzati választások részeredményei is kétségessé teszik.
    Az ország választási térképe ismét a történelmi térségek eltérő politikai irányultságát sugallja. Erdély és a Bánság szinte valamennyi megyeszékhelyén a PNL (Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Nagyvárad, Arad, Gyulafehérvár, Marosvásárhely), az RMDSZ (Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda), vagy a Romániai Németek Demokratikus Fórumának (Nagyszeben) polgármester-jelöltje nyert. Kivételt Erdélyben Máramaros, Szilágy és Beszterce-Naszód megyeszékhelye képez. Nagybánya korrupcióért előzetes letartóztatásba helyezett szociáldemokrata polgármestere, Catalin Chereches egyébként a börtönből szerzett csaknem 70 százalékos eredménnyel újabb polgármesteri mandátumot.
    A Kárpátok karéján kívül található nagyvárosokban szinte mindenütt a PSD tarolt, beleértve a fővárost is. Bukarestben első ízben nyerte el a főpolgármesteri tisztséget a PSD színeiben induló jelölt Gabriela Firea személyében. A pártok párhuzamos szavazatszámlálása azt jelzi, hogy a PSD a kerületi polgármesteri hivatalok vezetését is megszerzi a főváros mind a hat kerületében.
    Romániában a szociáldemokrata Victor Ponta volt miniszterelnök tavaly novemberi lemondása óta a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány van hatalmon, amelynek beiktatását mindkét nagy párt támogatta, de amellyel szemben a PSD és némiképp a PNL is igyekszik ellenzéki hangot megütni. Ciolos többször megerősítette, nem lép be a PNL-be, új pártot sem alapít és nem indul az év végi parlamenti választásokon sem.