Andrea napja van. | 2024.04.18

Obama üzenete az amerikai muszlimokhoz: "nem engedem, hogy megosszanak minket"

2016-06-06 06:08:17

 

Barack Obama elnök a ramadán ünnepén üzenetet intézett az amerikai muszlim közösségekhez, s ebben - Donald Trump muszlimellenes kijelentéseire célozva - jogaik megvédését ígérte nekik. 

 

    Obama hivatalos közleményt tett közzé a vasárnap elkezdődött iszlám böjti hónap alkalmából, amely idén július 5-ig tart.
    Az elnök a közleményben lényegében azt ígéri az amerikai muszlim közösségeknek, hogy megvédi őket az olyan emberektől, akik szerinte a vallási szabadságukat fenyegetik, és ezzel kimondatlanul is Donald Trumpra, a republikánusok várható elnökjelöltjére célzott. Üzenetében leszögezte: az Egyesült Államok változatlanul szívesen fogadja a bevándorlókat és a menekülteket, annak ellenére, hogy "vannak hangok, amelyek megpróbálnak megosztani bennünket".
    "Határozottan az amerikai muszlim közösségek mellett állok abban, hogy visszautasítsuk azokat a hangokat, amelyek megpróbálnak megosztani bennünket, vagy megpróbálják korlátozni vallási szabadságunkat vagy polgári jogainkat" - olvasható a közleményben. Az elnök egyúttal bejelentette, hogy a ramadán végeztével muszlim vallású amerikaiakat lát vendégül a Fehér Házban.
    Donald Trump közben vasárnap, a CBS televízió szokásos heti politikai háttérműsorában azzal hozakodott elő, hogy egy muszlim bíró egy esetlegesen ellene folyó perben nem lehet korrekt, éppen azért, amit korábban, a választási kampányában a muszlimok beutazásának ideiglenes betiltásáról mondott. Amikor az újságíró azzal az ellenvetéssel élt, hogy Amerikában hagyományosan nem annak alapján ítélnek meg valakit, hogy honnan jött és kik a szülei, Trump visszaszólt: "Én nem hagyományról beszélek, hanem a józan paraszti észről, világos?"

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány