Gedeon napja van. | 2024.03.28

Líbia nem fogad vissza menekülteket az EU-tól

2016-06-05 17:48:00

Líbia nem fogad vissza menekülteket az Európai Uniótól - mondta az észak-afrikai ország egységkormányának vezetője a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak.

    Fájez esz-Szarrádzs a Welt am Sonntag szerint a lapnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy kormánya nem hajlandó a menekültválság közös kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodáshoz hasonló egyezményt kötni. "Nem fogjuk elfogadni, hogy az EU migránsokat küldjön vissza hozzánk" - mondta.
    "Az EU-nak megoldást kell találnia arra, hogy visszajuttassa őket hazájukba. Nálunk nem élhetnek" - mondta az ENSZ által támogatott egységkormány vezetője.
    Azt is elutasította, hogy külföldi katonák lépjenek az ország területére az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem támogatása céljából. Mint mondta, a logisztikai és technikai jellegű katonai segítség ellen nincs kifogásuk, "de egyszerűen hamis az a beállítás a sajtóban, hogy szárazföldi csapatok segítségét kértük volna". Hozzátette, hogy légi támogatásra, az IÁ állásainak bombázására sem tartanak igényt.
    Viszont sürgette a Líbiával szemben 2011-ben bevezetett fegyverembargó visszavonását. "Gondoskodunk arról, hogy a fegyvereket csak a terroristák ellen használják, és ne fordítsák őket líbiai honfitársaink ellen" - mondta Fájez esz-Szarrádzs, aki a Welt am Sonntag értékelése szerint a külföldi katonai beavatkozás és a menekültügyi együttműködés elutasításával ellentmond azoknak a bírálatoknak, hogy kormánya idegen erők bábja.
    A líbiai egységkormány márciusban rendezkedett be Tripoliban és azon fáradozik, hogy megalapozza fennhatóságát a Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása után részekre szakadt észak-afrikai ország felett.