Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kevesebb mint 20 százalékos a részvétel az olasz önkormányzati választásokon

2016-06-05 17:15:00

 Vasárnap délig a szavazásra jogosultak 17,9 százaléka járult az urnák elé az olaszországi önkormányzati választásokon, amelyek este 11 óráig tartanak - közölte a római belügyminisztérium.

    Több mint 1300 településen választanak új polgármestert és újítják meg az önkormányzati testületet. A helyhatósági megmérettetés belpolitikai tesztnek számít a 2014 februárjában választások nélkül hatalomra került, Matteo Renzi vezette balközép kormány számára.
    Több mint 13 millió szavazásra jogosult olaszt várnak az urnákhoz (a választók összlétszámának több mint negyedét), közöttük a négy legnagyobb - egymillió lakos feletti - városban Rómában, Milánóban, Torinóban és Nápolyban. A fővárosban délig a jogosultak 14,8 százaléka adta le szavazatát, Milánóban 16 százalék.     A végleges eredmények hétfőn várhatók. Ahol egyik jelölt sem szerez ötven százalékot, a második fordulót június 19-én tartják a két legtöbb szavazatot kapott jelölt között.
    Milánóban és Nápolyban az öt évvel ezelőtt megválasztott polgármesterek mandátumának lejárta miatt esedékes a helyhatósági választás. Rómában (és a tizennégy római kerületben) viszont időközi választást tartanak annak nyomán, hogy tavaly novemberben korrupciós vádak miatt lemondott Ignazio Marino főpolgármester, a balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) politikusa. Azóta az olasz fővárost kormánybiztos vezeti Francesco Paolo Tronca volt milánói prefektus személyében.
    Rómában öt jelölt méri össze erejét: a nagy esélyesnek tartott Virginia Raggi ügyvéd, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje, akit a mozgalom tagjai közötti előzetes internetes szavazással választottak az M5S jelöltjévé. Raggi győzelme a 2009-ben alakult és 2013-ban az olasz parlamentbe bejutott M5S politikai szárnyalásának megkoronázását jelentené: a civil mozgalomból lett párt megszerezné magának az olasz fővárost. Raggival először kerülhet nő a római főpolgármesteri székbe. Fő vetélytársa szintén nő, Giorgia Meloni a szélsőjobboldali ellenzéki párt Olasz Testvérek (FdI) politikusa, akit az Északi Liga is támogat. Róma élére pályázik Alfio Marchini vállalkozó, a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI), Roberto Giachetti, a PD, valamint Stefano Fassina, az Olasz Baloldal (SI) - Baloldal Környezet Szabadság (Sel) jelöltje. 1996 óta ez az első alkalom, hogy a jobboldali-jobbközép erők külön jelöltet állítanak Róma vezetésére.
    Elemzők szerint a június 2-i nemzeti ünnep - a köztársaság napja - miatti hosszú hétvége vasárnapjára eső helyhatósági választások igazi tétje a részvételi arány lesz. A távolmaradást azonban nem kizárólag az motiválhatja, hogy az olaszok a szavazókörök helyett a tengerpartra mennek: a 2013. májusi római főpolgármester-választás első fordulójában a szavazásra jogosultak 52,5, második fordulójában 44,9 százaléka voksolt, miközben öt évvel korábban (kétnapos szavazáson) a részvétel meghaladta a 73 százalékot.