Andrea napja van. | 2024.04.18

Felemelkedést vár a magyar futballtól a brazil világbajnok Edú

2016-06-04 16:16:00

 A következő futballgeneráció szempontjából is nagyon fontos, hogy a magyar válogatott megállja a helyét a jövő pénteken kezdődő franciaországi Európa-bajnokságon - mondta a Nyíregyháza Spartacus FC meghívására Magyarországra érkezett Jonas Eduardo Américo, azaz Edú, a brazil válogatott világbajnok labdarúgója az MTI-nek adott interjújában szombaton.

    A legendás játékos az örökösföldi sportcentrumban, a Spartacus vezetőinek jelenlétében találkozott a Bozsik József Akadémia ifjúsági játékosaival, majd részt vett a gyerekek edzésén. A jelenlévők tapssal fogadták a 66 éves világsztárt, aki az autogramosztás után passzolgatott egy kicsit az akadémistákkal.
    "Örülök, hogy sok kissrác kijött ma a pályára, megtiszteltetés, hogy itt lehetek. Remélem, az itt lévő ifjú futballisták később kitűnő játékosokká válnak és egy napon a magyar válogatott színeiben lépnek pályára a brazilok ellen" - tolmácsolta Edú portugálul elmondott köszöntőjét a magyar származású menedzsere, Joe Borbély.
    Edú minden idők legfiatalabb labdarúgója, aki világbajnokságon kerettag volt, ugyanis az 1966-os angliai tornán - amelyen végül nem lépett pályára - mindössze 16 éves volt. Négy évvel később Mexikóban világbajnok lett, és ott volt az 1974-es németországi vb-n is. A brazil válogatottban 51 meccsen 12 gólt szerzett. Háromszor játszhatott a világválogatottban.
    Az FC Santosban tíz esztendőn keresztül futballozott együtt Pelével. A brazil klubcsapat színeiben 183 gólt lőtt, több bajnoki címet és brazil kupagyőzelmet ünnepelhetett, illetve egyszer klubvilágbajnok lett. Pályafutása során játszott még a Corinthians, a mexikói FC Monterrey és az amerikai New York Cosmos együttesében is. 2000-ben minden idők legjobb balszélsőjévé választották.
    A jelenleg fiatal tehetségek felfedezésével foglalkozó, szakkommentátorként dolgozó, edzőként a brazil válogatott mellett is tevékenykedő korábbi futballklasszis második alkalommal jár Magyarországon, elsőként 1994-ben, Pelével és a Brasil Masters All Star csapattal érkezett az országba. Az MTI kérdésére Edú elmondta, 22 évvel ezelőtt is nagyon pozitív benyomásokat szerzett a magyarokról, a négynapos nyíregyházi látogatása pedig ezeket az élményeket erősítette meg benne.
    Szavai szerint a gyerekek itt jó feltételek között futballozhatnak, ami nélkülözhetetlen alapot ad a fejlődésükhöz. "Mindenféle nyomás és taktikai utasítás nélkül kell őket játszani engedni. Nyolc-tízéves korban ugyan még nehéz megmondani, ki merre tart, de két-három évvel később már lehet látni azt, hogy ki lehet az igazi tehetség" - fogalmazott.
    A magyar válogatott franciaországi Európa-bajnoki szerepléséről az MTI kérdésére elmondta, nagy pozitívum, hogy a csapat ott lesz a kontinenstornán és meg tudja mutatni képességeit. A kivívott szereplés össze tudja kötni a jelent a régmúlt híres magyar focikorszakával, épp ezért nagyon fontos, hogy a csapat megállja helyét az Európa-bajnokságon, ez a következő magyar futballgeneráció szempontjából is fontos - mondta.
    A jövő héten kezdődő kontinensviadal kapcsán elmondta, a 2014-ben Brazíliában vb-győztes német válogatott az Európa-bajnokságon is a favoritok közé fog tartozni.
    Brazíliában minden szinten követik a focit, így az Eb ott is kivételes eseménynek számít, épp olyan figyelmet kap, mint a világbajnokság, hiszen a legjobb európai csapatok mérkőznek meg egymással - mondta Edú, megjegyezve, rengeteg brazil játékos játszik európai klubcsapatban, emiatt is sokan fogják követni a mérkőzéseket.
    "Nagyon nehéz előre megmondani, ki lesz ott a döntőben, óriási előnyük és jó csapatuk van a franciáknak, szerintem ők játsszák majd a finálét Németországgal" - latolgatta az esélyeket Edú.
     A közép-európai idő szerint szombat hajnalban kezdődött Copa Americáról szólva kifejtette, az elmúlt években kiegyenlítődött a mezőny, ezt pedig ezen a futballtornán is látni lehet majd. Vélekedése szerint nincsenek nagy különbségek a dél-amerikai nemzeti csapatok között, a kisebb, úgynevezett outsider együttesek sokat fejlődtek, a brazil válogatott viszont - nagy meglepetésre - jelenleg stagnál. Három csapat - az argentin, a brazil és a chilei - azonban a biztos favoritok közé tartozik - tette hozzá Edú.
    A hivatalos program szerint Edú vasárnap délután a Nyíregyháza Spartacus FC-Hatvan NB III-as bajnoki mérkőzésen vesz részt, valamint találkozik a bajnokcsapat játékosaival és szurkolóival is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány