Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: magyar cégek is bekapcsolódhatnak az egyiptomi fejlesztésekbe

2016-06-02 11:33:02

 

Egyiptom nagy beruházásaiba, például a Szuezi-csatorna új ágának építésébe, az egyiptomi főváros megújításába, vagy az út- és vasút közlekedési infrastruktúra fejlesztésébe magyar cégek is bekapcsolódhatnak - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter Kairóban a magyar és egyiptomi vállalatok számára rendezett üzleti fórumon - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a  Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

 

    Varga Mihály az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként kétoldalú megbeszélést folytatott Amr al-Garhival, az egyiptomi kormány pénzügyminiszterével. 
    A miniszterelnöki látogatás apropóján megrendezett fórumon több mint 60 magyarországi vállalat képviseltette magát - tették hozzá.
    Varga Mihály az üzletember találkozón kifejtette: a kormány iparfejlesztési programjával, az Irinyi tervvel összhangban a magyar-egyiptomi ipari kapcsolatok bővítésére elsősorban az egészségiparban, az infokommunikációs szektorban, az élelmiszeriparban, valamint a zöldgazdaság fejlesztésében láthatóak lehetőségek. 
     A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a vasúti járműgyártásra, ugyanis a Ganz Motor Kft. az elmúlt négy évben 40 millió euró értékben szállított forgóvázakat és pótalkatrészeket Egyiptomba. A miniszter ígéretesnek nevezte a gyógyszer- és egészségipari együttműködésben rejlő lehetőségeket is: már létrejött egy magyar-egyiptomi vegyesvállalat Ramadan Cityben, a DispoAmecor, amely különböző orvosi felszereléseket gyárt. Gyümölcsözőnek ígérkezik a kooperáció a Rába és egyiptomi partnere, az EAMCO között: a két vállalat tavaly szeptemberben szándéknyilatkozatot írt alá a nehéz- és speciális gépjármű-futóművek közös gyártásának lehetőségéről - ismertették.
    Varga Mihály arról is beszámolt, hogy az egyiptomi kormány érdeklődik a magyar gazdaság fehérítésére tett lépések iránt. Mint mondta,  az online pénztárgépek, valamint az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésével kapcsolatos tapasztalatok cseréje a közeljövőben folytatódhat.
    Az NGM  közleménye kitért arra is, hogy Egyiptom stratégiai jelentőségű ország, rajta keresztül  számos afrikai országba el lehet jutni. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2015-ben megközelítette a 300 millió dollárt, így Egyiptom már második éve a magyar áruk elsőszámú piaca az arab térségben. A magyar kormány arra törekszik, hogy ezt az eredményt megduplázza néhány éven belül.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó